Psikoterapi (Terapi) Nedir? 

Psikoterapi terapi

Psikoterapi, en genel anlamıyla kişinin karşılaştığı ve üstesinden gelmekte zorlandığı konular nedeniyle bozulan ruh sağlığını güçlendirerek tekrar sağlıklı hale getirmek için gittiği ve bu aşamada kişinin çevresindeki insanlar, olaylar ve en başta kendisi hakkında içgörü kazandığı, farkındalığının arttığı süreçtir.

Psikoterapide, karşılaşılan problemleri çözüme kavuşturmaktan ziyade önce kişinin sorunlarla başa çıkma becerilerini geliştirmeye, farklı bakış açılarının varlığını kabul etmeye ve kendisini keşfetmesine odaklanılır. Psikoterapi aslında bir uzmanın rehberliğinde kişinin kendisiyle baş başa kalma ve kendisini keşfetme sürecidir. Bu süreçte uzman kişi, varmak istenilen yere direkt olarak götüren değil, kişiye, o hedeflenen yere kendisinin gidebileceğini gösteren ve bu süreçte ona eşlik eden kişidir.

Terapist, hedefe giderken farklı yolların da varlığını görmesini sağlar, hangi yoldan gidilmesi gerektiğini söylemez. Terapi konuşularak yapılır ve ilaç kullanılmaz. Terapist ilaç kullanmayı gerektiren ruhsal hastalık söz konusu olduğunda kişiyi psikiyatriste yönlendirir . Bu kişilere isterlerse sadece destekleyici terapi uygularlar. Psikoterapi, farklı bilimsel yöntemler çerçevesinde şekil alır ve yürütülür. Seansların hangi yöntem doğrultusunda ilerleyeceği ise hem sorunun kendisine hem de psikoterapistin bağlı olduğu ekole göre şekillenir. Psikodinamik yaklaşımbilişsel davranışçı terapi, varoluşçu terapi temel bazı psikoterapi ekolleridir. Psikoterapi çeşitleri, üzerine çalışılan konular, giden kişilerin yaşları, kişi sayısı gibi farklı etkenler nedeniyle farklılıklar gösterir. Bireysel terapi, aile terapisi, evlilik terapisi, çocuk ve ergen terapisi, grup terapisi başlıca psikoterapi çeşitleridir.

Psikoterapi Ne Değildir? 

Psikoterapinin ne olduğunu bilmek kadar ne olmadığını bilmek de sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi açısından oldukça önemlidir. Bazen kişilerin psikoterapiyi kafalarında yanlış yorumlaması yanlış beklentilerin oluşmasına yol açar. Bu durum hayal kırıklıklarına ve ilerlemenin engellenmesine neden olmaktadır. Peki, psikoterapi ne değildir? Psikoterapi, gittiğiniz uzmanın sizin yerinize kararlar aldığı, size tavsiyeler verdiği yer değildir. Uzman kişi, sizin ne yapmanız ya da ne yapmamanız gerektiğiyle ilgili yönlendirmede bulunmaz. Her zaman tek karar mercii sizsiniz. Uzman sadece karar alma aşamasında ne istediğinizi, neye ihtiyacınız olduğunu fark etmenizi sağlar. Psikoterapi yakın bir arkadaşla, komşuyla ya da bir akrabayla yapılan sohbet, dertleşme değildir. Psikoterapide karşınızda bu işin eğitimini almış bir profesyonel vardır. Bu kişi sizi belli etik kurallar çerçevesinde dinler. Sadece dinlemekle kalmaz, konuşulan konular arasında bağlantılar kurmanızı, bazı önemli noktaları fark etmenizi sağlar. Gerektiği yerlerde, başa çıkabileceğinizi düşündüğü anlarda, yüzleştirmeler yapar. Terapisti yakın arkadaştan ayıran en önemli özellik de budur.

Terapi Süreci Nasıl İşler?

Terapi bireysel, aile veya çift ortamında yapılabilir ve hem çocuklara hem de yetişkinlere yardımcı olabilir. İlk seansta terapist, danışanı tanımaya, onun geliş amacını ve beklentisini anlamaya çalışır. Gerekli olan kısımlarda uygun envanter ve testler kullanılarak daha ayrıntılı bir kişilik analizi elde edilir. Bu bilgiler doğrultusunda terapinin amacı, izlenecek yol, seansların sıklığı danışanla birlikte belirlenir. Terapi süresi, uygulanacak yöntemler hakkında danışanın da bilgi sahibi olması oldukça önemlidir. Terapinin ne kadar süreceği, nasıl ilerleyeceği üzerine çalışılacak konuya ve en önemlisi kişiye göre şekil almaktadır. Bu nedenle farklılıklar göstermektedir. Her birey farklı olduğu, olayları, kişileri algılaması ve bunlara verdiği tepkiler farklı olduğu için süre ve yöntemle ilgili her zaman geçerli bir cevap yoktur.

Ne Zaman Gereklidir?

Depresyonkaygı bozuklukları (obsesif kompulsif bozuklukpanik bozuklukfobiler…) gibi psikolojik sorunlarda, çeşitli psikoterapi yöntemlerini kullanılmaktadır. Ayrıca;

  • Devam eden, yoğun mutsuzluk, çaresizlik ve umutsuzluk duyguları yaşıyorsanız
  • Yaşadığınız duygusal zorluklar, kaygı ve korkularınız yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa
  • Davranışlarınız kendinize ya da diğerlerine zarar vermeye başladıysa (madde ya da aşırı alkol kullanımı varsa, agresif hale geldiyseniz…)
  • Yaşadığınız duygusal zorluklar nedeniyle aileniz ya da yakınlarınızla karşı karşıya kalıyorsanız
  • İş performansınızla ilgili kaygınız varsa psikoterapi için başvurmanız önerilir. 


Şişli Terapi Enstitüsü olarak uzman kadromuz ile sizlere psikolojik destek sağlıyoruz. Randevu oluşturmak ve size uygun terapistimize sizi yönlendirebilmemiz için bizlere başvuruda bulunabilirsiniz.

Facebook
Threads
LinkedIn
X