Şişli Terapi Enstitüsü
Sıkça Sorulan Sorular
Bir psikolog, insanların psikolojik problemlerinin davranışlarına, kişisel ve kişilerarası ilişkilerine ve gündelik yaşamlarına olan etkileri üzerine çalışır. Psikologlar Psikoloji üzerine lisans eğitimini tamamlayarak Psikolog ünvanına sahip olurlar, Uzman Klinik Psikologlar lisans eğitimlerine ek olarak klinik alanda uzmanlık programlarını tamamlayıp Uzman Klinik Psikolog ünvanına sahip olurlar. Psikologların çalışma alanları farklılıklar gösterebilmektedir.
Psikologlar insanların zor zamanlar geçirdikleri durumlarda, terapi teknikleri ile bu zor durumlar ile başa çıkmalarına yardımcı olur. Psikologlar kişiye uygun terapi yöntemlerini uygulayarak kişilerin psikolojik problemlerini çözümlerler. Psikologlar, kişilerin düşünce ve davranış şekillerini geliştirmelerini, yeni düşünce ve davranış şekillerini keşfetmelerini sağlarlar. Kişilerin problemleri altında yatan ana düşünceleri terapi uygulamaları ile tanımlayan psikologlar, bu kişilere düşünce işlevselliklerini geri kazandırabilmektedirler.
Terapi, sorunlu davranışları, inançları, duyguları, ilişki sorunlarını veya somatik tepkileri (vücuttaki duyumları) çözmek için bir psikolog ile çalışma sürecidir. Terapi, psikolog ve danışan arasında dürüst, açık ve güvene dayalı bir ilişki kurmaya dayanır. Bireysel, grup veya aile terapisinde, psikolog ile ilişkiniz gizlidir ve sadece konuştuğunuz şeyin içeriğine değil, aynı zamanda sürece de odaklanır. Psikologlar ruh sağlığınızı iyileştirmek için duygularınızı anlamanıza ve düşünmemiş olabileceğiniz davranışsal seçenekleri keşfetmenize yardımcı olacaktır. Psikolog ile birlikte terapi sürecinde, çözmek istediğiniz sorunları tanımlayacak ve duygusal refahınızı elde etmenize yardımcı olacak hedefler koyacaksınız. Genellikle, terapi seansları bir yıldan daha az bir süre devam eder, ancak bazen daha uzun süre devam edebilirler.
Terapi sürecinizin başarılı olabilmesi için gereken en önemli noktalardan biri destek aldığınız psikololog ile ile kurduğunuz ilişkinin verimli bir ilişki çerçevesinde kurulabilmesidir. Bu verimli ilişki ve terapinin yararlı olabilmesi için terapiden beklentinizi açıkça terapi aldığınız psikoloğunuza söyleyebilirsiniz. Eğer süreç içerisinde verim alamadığınızı ve problemleriniz adına ilerleme kaydedemediğinizi düşünüyorsanız bunu psikolog ile paylaşmakta fayda vardır.
Alanında uzman bir psikolog süreci en verimli şekilde değerlendirebilmek için gereken adımları atacaktır. Eğer kendinizi yine de rahat hissetmiyorsanız farklı bir uzman psikolog ile görüşmeyi düşünebilirsiniz. Sizde sorun yaratan konuları açıkca psikolog ile paylaştığınızda terapi süreci faydalı hale gelecektir. Eğer rahatsızlığınızın tamamını, açıkça anlatmazsanız psikolog size yardımcı olamaz ve terapi sizin için bir iyileşme aracı olmaktan çıkabilir.
İlaç tedavisini sadece tıp uzmanları uygulayabilmektedir. Psikologlar veya psikolojik danışmanların ilaç tedavisi uygulama yetkileri yoktur.
İçerisinde bulunduğunuz durum ile başa çıkmakta güçlük çekiyorsanız, kendi başınıza veya çevrenizin yardımıyla sorunlarınızın üstesinden gelemeyeceğinizi ve sorunlarınız artık sizin için zorlayıcı bir hal aldığını düşünüyorsanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Psikoterapi aynı zamanda kendini tanıma ve fark etme sürecidir. Bu yüzden terapi için problemin varlığı ya da ruhsal bir rahatsızlığın olması gerekmez. Bireysel gelişim ve değişimine katkı sağlamak için veya koruyucu amaçlar ile ilgili psikoterapi desteği alabilirsiniz.
Terapide danışanın mahremiyeti ilk sırada yer almaktadır. Etik kuralların uygulandığı ve danışanın gizliliğinin önemsendiği şekilde terapiler gerçekleştirilmektedir. Terapi sürecinde terapist ile danışanın doğru bir terapötik ilişki oluşturması için ortamın mümkün olduğunca dış uyaranlardan uzak olması gerekmektedir. Bu şartların sağlandığı ortamlarda terapi esnasında konuşulanların başkaları tarafından duyulması ve rahatsız edilmesi engellenmiş olur. Ayrıca danışandan alınan bilgiler gizli dosyalarda saklanmaktadır. Danışanın paylaştığı hiç bir bilgi danışanın rızası olmadan paylaşılamaz. Ancak hayati tehlikenin bulunduğu durumlarda gizlilik ilkesi ortadan kalkar.
Evet online terapi almak en az yüz yüze terapi kadar etkilidir. Sağlamış olduğu faydalar ve kolaylıklar dolayısıyla çok tercih edilmektedir. İnsanlar kendi zaman dilimindeki boşluğa uygun olarak destek aldıklarından günlük işlerinden de geri kalmaz, terapiler ekstra zaman ve enerji gerektirmediğinden seanslar aksatılmaz. Bireyler online terapide kendilerini güvenli bölgelerinde rahat ve huzurlu hissettiklerinden dolayı tüm sorunlarını kolaylıkla anlatır ve çözüm bulması daha da kolaylaşır.
Sıkça Sorulan Sorular
Uzman Klinik Psikologlarımız, terapi uygulamaları, çalışma alanlarımız hakkında sorularınız ve daha fazlası...