Oyun Terapisi Nedir?
Seanslar Nasıl Gerçekleşir? Kaç Yaşındaki Çocuklar Oyun Terapisinden Faydalanır? Kimler Oyun Terapisinden Faydalanabilir? Oyun Terapisi Odası Oyuncakları Nelerdir? Çocuk Oyun Terapisine Götürülürken Nasıl Bir Açıklama Yapılmalıdır? Nelere Dikkat Edilmelidir? Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir? Çocuk Ne Sıklıkla ve Ne Kadar Oyun Terapisine Gelmelidir?
Oyun Terapisi Nedir?
Çocuklar yetişkinler gibi kendilerini ifade etmediklerinden onların oyun yoluyla duygu, düşünce ve isteklerini ifade etmelerine olanak sağlar. Oyun terapisi çocuğun özgüvenini geliştirir. Çocuklar oyun terapisi yoluyla problemlerinin çözümüne olanak sağlarken, çözüm becerilerini de geliştirirler. Oyun terapisine başlandığında her zaman ivme yukarı doğru gitmez, inişler çıkışlar görülebilir. Bu dalgalanmalar çok normal bir durumdur. Seanslar süresince oluşan dalgalanmaların sebeplerini ebeveynlerle yapılan görüşmelerde değerlendirmek fayda sağlayacaktır.
Seanslar Nasıl Gerçekleşir?
Genellikle seans süresi 45 dakikadır. İlk görüşme anne- babayla (anne-baba yoksa çocuğa bakım veren kişiyle) yapılır. Sonrasında anne, baba ve çocuk birlikte alınarak çocukla tanışılıp oyun terapisine başlanır. Çocukla olan görüşmeler dışında terapist ebeveynlerle de belirli aralıklarda görüşmeler yapacaktır. Ebeveynlerle yapılan görüşmelerde yaşanan sorunlarla ilgili çözüm önerileri size yol gösterici olacaktır.
Kaç Yaşındaki Çocuklar Oyun Terapisinden Faydalanır?
3- 13 yaş grubundaki hemen her çocuk oyun terapisinden faydalanabilir.
Kimler Oyun Terapisinden Faydalanabilir?
DepresyonKaygı BozukluklarıTırnak YemeParmak EmmeDikkat Eksikliği ve Hiperaktivite BozukluğuÖğrenme GüçlüğüKardeş KıskançlığıAlt IslatmaKaka KaçırmaBeslenme ProblemleriAnne baba ayrılığıKayıp, yas
Oyun Terapisi Odası Oyuncakları Nelerdir?
Çocukların yaşadıkları problemleri aktarabilecekleri günlük hayatı temsil eden terapötik amaçla seçilmiş oyuncaklardan oluşmaktadır.
Çocuk Oyun Terapisine Götürülürken Nasıl Bir Açıklama Yapılmalıdır?
Çocuğun yaşına uygun bir açıklama yapılmalıdır. Çocuğa karşı dürüst davranılmalıdır. Psikoloğa yani oyun terapistine gideceği açıkça söylenmelidir. Çocuğun terapistiyle olan bu özel zamanda istediği her şeyi konuşabileceğini/ oynayabileceğini söyleyebilirsiniz. Terapist, çocuklara seanstan çıktıktan sonra isterse seansı anlatabileceğini söyler. Terapi odasında olanların hepsini anlatmak zorunda değildir. Çocuk bu zamanı terapistiyle özel bir zaman dilimi olarak görmelidir. Terapist, çocuğa konuştuklarımız aramızda kalacak ama eğer sen istersen anlatabilirsin diyerek kararı çocuğa bırakır. Terapist aileyle yapılan görüşmelerde çocuğun seanslarının içeriğini anlatmadan yaşanan problemler ve onların çözümüyle ilgili bilgi verir.
Çocuk Oyun Terapisine Gelirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Aile gelmeden çocuğun karnını doyurmalıdır. Çocuğun rahat hareket edebileceği kıyafetler tercih edilmelidir. Seans saatinden çok erken gelinmesi çocuğun uzun süre beklemesine bağlı olarak sıkılmasına sebep olacaktır. Seans saatinden 5-10 dakika önce gelinerek çocuğun herhangi bir ihtiyacı varsa onun karşılanması için zaman tanınması yeterli olacaktır. Çocuğunuz seanstayken onu dışarıda beklediğinizi bilmek çocuğunuza rahat hissettirecektir.
Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Çocuğun iç dünyasını anlamaya yardımcı olur. Çocuk oyun yoluyla kendini ifade ederek problemlerin çözülmesini sağlar. Olaylar karşısında çözüm becerilerini geliştirir. Özgüvenini geliştirir. Çocuk oyun terapi odasında serbesttir. Çocuk kendine, terapistine ve oyuncaklara zarar vermediği süreçte istediği gibi oynayabilir.
Çocuk Ne Sıklıkla ve Ne Kadar Oyun Terapisine Gelmelidir?
Her çocuk farklı olduğundan seansların sıklığı ve süresi de değişkenlik gösterecektir. Genellikle haftada bir gün olacak şekilde seanslara başlanır ve sonrasında yaşanan sorunların çözülmesiyle seansların sıklığı azaltılarak sonlanmaya doğru gidilir. Terapistin elinde sihirli bir değnek olmadığı için seansa başlar başlamaz bir değişim beklenmemelidir. Terapi uzun bir yolcuktur. Seanslara düzenli devam edilmesi halinde fayda sağlayacaktır. Bu konular hakkında detaylı bilgi almak için Şişli Terapi Enstitüsü’ne 0552 347 00 20 ulaşabilirsiniz.BEŞİKTAŞ/ BALMUMCU
Klinik Psikolog
Hande SOYKAN
Powered by Froala Editor