Maruz Bırakma

Maruz Bırakma

Maruz Bırakma Terapisi Nedir? | Terapi Süreci | Bu Yöntem ile Hangi Rahatsızlıklar Tedavi Edilir? ­|

Maruz Bırakma Terapisi Nedir? 

İnsanlar korku, fobi ya da travmatik bir anıları deneyimleyince bu durum onların üzerinde kaygı yaratır ve bu kaygıdan uzaklaşabilmek adına, bu durumları hatırlatan her türlü şeyden kaçmayı seçerler. Kaçınma davranışı açık ya da çok göze çarpmayan bir şekilde gerçekleşebilir. Örneğin, sosyal ortamlarda kaygılanan bir kişi konuşma yapmak, görüşlerini açık bir şekilde ifade etmek gibi belirgin davranışlardan veya konuşurken farkında olmadan göz teması kurma gibi davranışlardan kaçınabilir. Kaçınma eğilimi, o an için acil bir rahatlama sağlasa da sorunu çözmeye yaramaz, aksine sorunun daha da güçlenmesine ve kalıcı hale gelmesine neden olur. Böyle bir baş etme stratejisi kullanmak, gün geçtikçe insanların hareket özgürlüğünü kısıtlar. Bu noktada terapistler maruz bırakma (exposure) tekniğini kullanabilir. Maruz bırakma (exposure) kaçma, kaçınma ve güvenlik davranışlarını söndürmeyi amaçlar. Danışanın iç tepkilerinin şiddetini azaltmalarına yardım etmek ve tetikleyicilerin yarattığı uyarılma durumlarında baş etme becerilerini geliştirebilmeleri için tasarlanmış bir terapi tekniğidir. Yüzleştirme olarak da adlandırılır ve bilişsel davranışçı terapinin bir parçasıdır.

Terapi Süreci 

Bu yönteminin etkin bir şekilde uygulanabilmesi şu dört aşamanın sürece dahil edilmesi gerekmektir.

  1. Değerlendirme
  2. Terapi için danışanı hazırlama
  3. Yoğun maruz bırakma
  4. Kendini kontrol

Maruz bırakma tekniğinde dikkat edilmesi gerekenler bazı noktalar vardır. Çoğunlukla yapılan hatalardan biri, alıştırma deneyiminin danışanın tolere edebileceği düzeyin üzerinde, yani irritasyon oluşturup tedaviye uyumu engelleyecek biçimde verilmesidir. Başarılı bir terapi süreci için danışanın motivasyonu, isteği ve hedefleri gerçekleştirebilmesi çok önemlidir. Bu nedenle hedef danışan için basitten zora doğru ilerleyen bir hiyerarşik düzende uygulanmalıdır. Gerçekleştirilmesi en kolay hedef ilk sıraya alınmalı, en kaygı verici olan ise hiyerarşinin son basamağında yer almalıdır. Aksi takdirde kişinin tedaviyi erken terk etmesi ve başarısızlık hissine kapılması gibi durumlar ortaya çıkar. 

Bu Yöntem ile Hangi Rahatsızlıklar Tedavi Edilir? 

Birçok ruhsal sağlık sorunu maruz bırakma tedavisi ile tedavi edilebilmektedir. Kaygı sorunu ve travmatik deneyimleri olan kişilere bu tedavi biçimi önemli ölçüde yardımcı olabilmektedir. Bu rahatsızlıkların yanı sıra:

Powered by Froala Editor

Paylaş