Patolojik Yalan | Mitomani

Patolojik Yalan | Mitomani

Patolojik Yalan Nedir? | Oluşmasında Etki Eden Faktörler | Terapi Süreci

Patolojik Yalan | Mitomani Nedir? 

Patolojik yalan bir diğer ismiyle Mitomani kişinin yalan söylemeyi hastalık boyutunda alışkanlık haline getirmesidir. Yalana ihtiyaç duyulmadığı, basit herhangi bir konu hakkında bile yalana başvurmasıdır. Bir kişi sıkıntıya girmekten kaçınmak ya da başka bir kişinin duygularını incitmekten kaçınmak için ara sıra bir hakikati söylemeyebilir. Ama patolojik durumdaki yalancı hayatın her alanında ve her zaman yalan söyleme zorunluluğu hisseder. Yani sıradan yalanlar hedefe yönelik ve fayda elde etmek ya da cezadan kaçınmak için söylenirken, patolojik yalanların bir amacı yoktur. Aslında patolojik yalancılık hala bir tartışma konusu olmasına rağmen durumun gerçekliği yadsınamaz. Mitomaniden etkilenen bireyler, gerçekliklerden kaçınmak için bilinçdışı yalanlara sığınmaktadırlar. Bu bireylere mitomanik denir. Çoğu zaman hayal dünyasında yaşadıklarının gerçek olduğuna inanırlar ve hayal ile gerçeği birbirinden ayırt edemezler.

Oluşmasında Etki Eden Faktörler

Patolojik  yalancılığın oluşmasındaki etkenler farklıdır. Kimi insanda hayatın tekdüzeliği karşısında başvurulan bir yol iken, kimi zaman özgüveni düşük insanın özgüvenini yükseltme amacına yönelik,   kimi durumdaysa bir yalanla başlayıp onu desteklemek için yeni bir yalan uydurarak devam eden ve ilgi çekmeye yönelik bir süreçtir. Mitomani sadece yalancıyı değil, doğrudan en yakın çevrelerini de etkileyen ciddi bir bozukluktur. Onlar, belirli ahlaki değerlerden yoksun, yalan söyleyen insanlardır. Bu akraba ve arkadaşlar için büyük bir soruna neden olur. Aile bağlamı, kişisel, fantezilerine inanan, yalıtılmış bir insanın lehine, sosyal ilişkileri sürdürmek için herhangi bir güvenilirlik olmaksızın kaybolur. Patolojik Yalan| Mitomani | Şişli Terapi Enstitüsü

Terapi

Mitomanik kişilerin tedavisinde psikoterapi oldukça önemli bir yer tutar. Teşhisi sonrası hasta yakınlarının da psikolojik yönden desteklenmesi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda, hasta yakınlarına mitomani ile nasıl mücadele etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirme yapılarak, psikolojik destek verilebilir. Tedavi süresince psikolojik ve ya psikiyatrik yardım gereklidir. Mitomaninin psikolojik bir altyapısının var olduğu iyi bilinmeli, kişilerin kötülük yapma amacıyla değil; psikolojik bir dürtüyle yalan söylediği kabul edilerek, fark edilen yalanlara kızgınlıkla veya suçlamayla tepki gösterilmemelidir.· Mitomanik kişilerin yalan söylediği fark edildiğinde, konuşma daha fazla devam ettirilmeden, o noktada sona erdirilebilir. Bu davranış esnasında, yalan söylemeye devam edildiği takdirde, kendisiyle konuşulmayacağı belirtilebilir. Bu gibi negatif pekiştirme davranışlarıyla kişilere doğruyu söyleme alıştırılabilir. Mitomani hastalarıyla yalan konusunda konuşulurken destekleyici olunması faydalıdır. Kendilerine başkalarını etkilemelerine gerek olmadığı hatırlatılabilir. Yargılamadan veya utandırmadan, kişilere bu durumla alakalı profesyonel yardım alınması teşvik edilebilir. Şişli Terapi Enstitüsü olarak mitomanik kişilere yönelik psikolojik destek sağlıyoruz. Bizlere başvurarak uzman kadromuzdan destek alabilirsiniz.

Powered by Froala Editor

Paylaş