Kumar Bağımlılığı

Kumar Bağımlılığı

Kumar Bağımlılığı Nedir? Kumar Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir? Kumar Bağımlılığının Terapi Süreci Nasıl işler ve Neleri Hedefler?kumar bağımlılığı Kumar günümüzde gittikçe artan bir şekilde hoşça vakit geçirme, eğlence ve dinlenme aracı olarak gösterilmeye çalışılmakta ve popülaritesi artmaktadır. Çalışmadan, kısa yoldan zengin olmak için çıkar yol olarak gösterilen kumar, pek çok ülkede medya ve devlet onayıyla teşvik edilmektedir. Bu propaganda aynı zamanda kumar sorunlarının ne kadar önemli olduğunu da unutturmaktadır. Kumar, isteyerek riske girmeyi içerse de kazanmada hep şansın rolü vardır veya yalnızca şansa dayanır. Ülkemizde devlet tarafından oynatılan türleri; milli piyango, kazı kazan, spor-toto, sayısal loto ve at yarışları üzerine oynanan ganyandır. Kumar oynama alışkanlığı, kişi ve aileye getireceği büyük maddi ve manevi zararlar kadar, patolojik (hastalık derecesinde) bir hal alabilmesi sebebiyle de endişe vericidir. "Patolojik kumar bağımlılığı" ancak terapi ile düzelebilmektedir. Dürtü kontrol bozukluğu aralıklı patlayıcı bozukluk, çalma hastalığı (kleptomani), gibi şekillerde kendini gösteren, kişinin kendisi veya başkaları için tehlikeli olabilecek bir dürtüyü uygulamayı engelleyememesi ve bunun sonucunda memnunluk hissi duyması durumudur. Bu bağımlılık kişisel, ailesel ve iş yaşamında neden olduğu tüm kayıplara karşın kumar oynama dürtüsüne engel olamamadır. %3 oranında görülür. Her gelir grubunda görülebilir. 40-50 yaş arasında erkeklerde daha sıktır. Gençler arasında giderek yaygınlaşmaktadır. Patolojik kumarbaz: Devamlı veya aralıklarla kumar üzerindeki kontrolünü kaybeder. Kontrol kaybı şu alanlardadır: Oynama sıklığı ve yatırılan para miktarında artış, gerekli parayı sağlama uğraşında artma; mantıksız düşünceler ve kötü sonuçlarına rağmen bu davranışı sürdürme. Kumarbazlar iyimserlikle doludurlar, yenilgilerden asla ders almaz ve mali kayıpları ne kadar büyük olursa olsun, sonunda gelecek başarıya inançları sarsılmazdır. Kumarbaz kazandığında asla durmaz, daha da çok kazanacağına kendini ikna etmiştir. Zengin olabileceğine inanır. Başlangıçtaki ihtiyatına rağmen kumarbaz sonradan çok fazla riske girer, ailesi için gerekli parayı riske atar. Daima (bilinçli veya bilinç dışı) suçluluk duygularıyla motive olmaktadır.

Kumar Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

  • Kumar oynama üzerine aşırı kafa yorma (örneğin geçmişteki kumar oynama yaşantılarını yeniden yaşamak, bir sonraki oyunu engellemek ya da tasarlamak ya da kumar oynamak üzere para sağlamanın yollarını düşünmek)
  • İstediği heyecanı duymak için giderek artan miktarlarda para oynama gereksinimi duyar.
  • Birçok kez başarısızlıkla sonuçlanan, kontrol altına alma, azaltma ya da bırakma çabası olmuştur.
  • Davranışı azaltma ya da bırakma girişimlerinde bulunurken huzursuzdur.
  • Sorunlarından kaçmak için ya da disforik bir duygu durumdan (örneğin çaresizlik, suçluluk, kaygı, depresyon duyguları) kurtulmak için kumar oynar.
  • Kaybetmesinin ardından bir başka gün kaybettiklerini yerine koymak için çoğu kez geri gelir (kişinin kaybettiklerini kovalaması)
  • Ne denli oynadığını saklamak için aile üyelerine, terapistine ya da başkalarına yalan söyler.
  •  Davranışı gerçekleştirmek için gereken parayı sağlamak üzere, sahtekarlık, dolandırıcılık, hırsızlık, zimmetine para geçirme gibi yasa dışı eylemlerde bulunur.
  • Önemli bir ilişkisini işini ya da eğitimi ile ya da mesleğinde başarı kazanması ile ilgili bir fırsatı tehlikeye atar ya da kaybeder.
  • İçine düştüğü korkunç parasal durumdan kurtulmak için para sağlamak üzere başkalarına güvenir.
  • Kumarbazlar kaybettiklerini bir seferde geri almayı umarlar. Bu gerçekleşmeyince davranışlarını ve kayıplarını yalanlarla örtmeye çalışırlar. Kumarbaz sinirli ve sır saklar hale gelince ilişkileri bozulur. Kanun dışı yollara başvururlar, sahte çekler yazarlar, tasarruflarını tüketirler ve borçlanırlar. Sonuçta depresyon, intihar düşünceleri ve girişimleri olur. Hasta kayıplarını telafi edemeyeceğini fark eder. Ancak heyecan ve uyarılma için kumarı sürdürür. Hastalar genelde son aşamada ilişki problemleri ya da yasal sorunlar nedeniyle terapi arayışına girerler.

Kumar Bağımlılığı Terapi Süreci

Psikoterapi boyutunda ise bilişsel davranışçı terapi teknikleri ile sağlıklı olmayan kumar oynama davranışını ve duyguları (rasyonelleştirme ve yanlış inançlar) değiştirmeye odaklanılır. Terapi size ömrünüz boyunca sürecek duygularınızı yeniden çerçevelendirme konusunda araç ve yardım sunar. Tedavi Programı kapsamında klinik değerlendirme, ilaç tedavisi, bireysel terapiler, kişisel iyileşme programı, grup terapileri ve aile grup terapileri gibi hastaya özgü ve bütüncül bir yaklaşımla danışanların kumar oynama davranışının önüne geçmesinin sağlanmaya çalışılır. Terapi programının amacı, kişinin kumar oynama davranışını tanımlayarak, risk düzeyini belirleme ve kişiye özgü tedavi ve terapi hizmeti sunmaktır. Program danışan, terapist ve ailenin birlikte ve koordine çalışmaları üzerine temellenmiştir.

Terapi Hedefi Nedir?

• Bağımlılığını tanımak • Risk durumunu belirleme ve ona özgü çözümler belirleme • Bağımlılığa eşlik edebilecek ruhsal sorunları tanımak ve çözüm yöntemleri geliştirmek • Tekrar oynamayı önlemek için yaşamı düzenlemek • Riskli durumları tanımak ve başa çıkmayı öğrenmek • Sağlıklı yaşamayı öğrenmek• Kendini tanımak • İstek, duygu ve düşüncelerle başa çıkmayı öğrenmek • Kabullenme, dürüstlük, acıya katlanma gibi becerileri geliştirmek • Terapinin önemli bileşenlerinden biri olan aileyi sürece dahil etmek    

Powered by Froala Editor

Paylaş