Kabul ve Kararlılık Terapisi Temel Çözüm Süreçleri

Kabul ve Kararlılık Terapisi Temel Çözüm Süreçleri, Şişli Terapi Enstitüsü, Beşiktaş Terapi, Nişantaşı Terapi, Sarıyer Terapi

Kabul ve kararlılık terapisi (ACT) , ismini isminde taşıdığı temel mesajından almaktadır: kişisel kontrolün dışındakileri kabul et ve hayatını zenginleştirecek davranışları devam ettirmede kararlı ol.

Bir davranışçı terapi olan Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) , ; eyleme geçmekle ilgilidir. Modelin önemli bir varoluşçu temeli vardır; Hayatta ne için yaşıyoruz? Kalbimizin derinliklerinde ne var? Cenaze merasimimizde nasıl anılmak isteriz? Büyük resimde sizin için asıl önemli olan şey nedir? gibi sorular kabul ve kararlılık terapisinde psikolog ve terapistlerin ilgilendiği sorulardır.Psikolog ve terapistler büyük resimde gerçekten neye temas etmek istediğinizle ilgilenmektedir. Nasıl biri olmak istediğiniz ve bu gezegendeki kısa serüveniniz sırasında ne yapmak istediğinizle ilgili kalbinizin derinliklerinde taşıdığınız kaygılara temas etmeye sizi teşvik ederler. Bu süreçte temel değerlerinizi davranışsal değişim için yol gösterici, motive edici kılavuzlar olarak kullanmanız önerilir.Kabul ve Kararlılık terapisinin amacı anlamlı, dolu ve zengin bir hayat yaşamamıza yardım ederken, hayatın kaçınılmaz olarak getirdiği acıları da kabul etmemizi sağlamaktır.

ZİHNİN SENİN ARKADAŞIN VEYA DÜŞMANIN DEĞİL!

Kabul ve kararlılık terapisi (ACT) zihni çift taraflı bir kılıç olarak ele alır. Bu kılıç birçok yerde işimize yarayabilir; fakat eğer nasıl kullanacağımızı öğrenemezsek bize zarar vermeye başlayacaktır. Zihnimizi nasıl kullanacağımızı öğrenmek için kabul ve kararlılık terapisine başvurmak iyi bir seçenektir.

Kabul ve Kararlılık Terapisi  Kimler için Uygundur? 

Kabul ve Kararlılık Terapisinin (ACT) endişe , depresyon , OKB , şizofreni , sınırda kişilik bozukluğu , iş yeri stersi ,kronik ağrı , madde kullanımı , kansere psikolojik adaptasyon , epilepsi , kilo kontrolü , sigara bırakma ve diyabet kontrolü gibi birçok rahatsızlıkta etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu tür psikolojik problemler ile birlikte bir psikolog desteğine başvurmak gündelik yaşam stresiniz ve sıkıntılarınızdan kurtulmanızı ve hatta daha ciddi sorunlarınız ile başa çıkmanızı sağlayacaktır.

Kabul ve Kararlılık Terapisi’nin 6 Temel Çözüm Süreci

1)Anda Olma( Şimdi ve Burada Ol): Psikolojik olarak mevcut zaman diliminde olmayı içerir. Zamanımızın birçoğunu geçmiş ve geleceğe dair düşüncelere kapılarak harcayabiliriz veya o an  deneyimlediğimiz herhangi bir şeye odaklanmak yerine kendimizi otomatik pilota devredebiliriz. Terapi sürecindeki şimdi ve burada olmak, düşüncelerimizde kaybolmak veya otomatik pilota devretmek yerine şimdi burada deneyimimize bütünüyle odaklanmamızı içeriyor. Bunları yaparken de  terapi sürecinde bir uzman psikolog size rehberlik ediyor.

2)Ayrışma(Düşüncelerini İzle): Bu süreç bir adım geride durarak aklımızdaki düşüncelerden, resimlerden ve hatıralardan uzaklaşmak anlamına gelmektedir. Düşüncelere kapılmak yerine  onları dışarıdan izleyip, gelip geçmelerine izin veririz. Onları sıkı sıkı tutmaktansa hafifçe tutarız.

3)Kabul Etme(Açık Ol): Kendimizi açmak ve bize acı veren duygulara, hislere, dürtülere ve anılara zihnimizde bir alan yaratmaktır. Onlarla çekişmeyi bırakıp, onlara hareket alanı sağlayarak oldukları gibi orada bulunmalarını sağlarız. Bu bize acı veren deneyimlerimizi sevmemiz veya istememiz anlamına gelmiyor. Yalnızca onlar için bir yer ayırıyoruz.

4)Bağlamsal Benlik(Saf Farkındalık):  Hayat devam ettikçe vücudumuz değişir, düşüncelerimiz değişir duygularımız, rollerimiz değişir. Fakat bütün bu değişimleri fark eden ve gözlemleyen “sen”  asla değişmez. Bütün bu yaşamın boyunca orada bulunan aynı “sen” olacaktır.

5)Değerler(Neyin Önemli olduğunu bilmek): Kalbimizin derinliklerinde bir yerlerde hayatınız nasıl olmasını isterdiniz? Neyi temsil etmek isterdiniz? Büyük resimde sizin için asıl önemli olan şey nedir? Değerler, devam eden süreçte nasıl davranmak istediğimizi tanımlar. Anlamlı bir yaşam oluştururken değerleri netleştirmek çok önemli bir adımdır.

6)Değerler Doğrultusundaki Davranışlar(Gereğini Yap): Değerlerimizin neler olduğunu bilmek iyidir fakat yaşamı daha anlamlı, zengin ve dolu kılan ise değerlerle uyumlu hareketlerimizdir. Sadece pusulaya bakarsak, tam anlamıyla yolculuk yapıyor olmayız. Ancak, seçtiğimiz yöne doğru vücudumuzu harekete geçirdiğimizde yaptığımız şeye yolculuk diyebiliriz. İşte psikolog ve terapistler de bu doğrultuda terapi sürecinde destekleyici bir konumda bulunurlar.

Online Terapi