Distimi Nedir? 

Distimi Nedir? Şişli Terapi Enstitüsü, Beşiktaş Terapi, Nişantaşı Terapi, Sarıyer Terapi

Distimi, kronik depresyon olarak da bilinen uzun süreli devam eden ve artık kalıcı hale gelmiş bir depresyon çeşidi olarak tanımlanabilir. Depresyon bir diğer ismiyle majör depresif bozukluk ile aralarında pek çok yönden benzerlik bulunan distimi, tedavi edilebilir bir rahatsızlık olarak yorumlanabilir. Distimi yaşayan kişilerde görülen semptomlar, diğer depresyon türlerindeki belirtilerle hemen hemen aynı olsa da aralarındaki en temel fark, distimi belirtilerinin çok uzun bir süre boyunca devam etmesidir.

Bu doğrultuda zamanla kronik hale gelen bir rahatsızlık olduğu düşünüldüğünde, distiminin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediği çıkarımında bulunmak mümkündür. Distimide kişinin normal günlük aktivitelere olan ilgisi azalır ve düşük öz saygı ile genel bir yetersizlik hissi hissedebilir. Bu duygular uzun yıllar sürebilir ve kişilerin ilişkilerini, okulunu veya işini ve günlük aktivitelerini önemli ölçüde etkileyebilir. Kronik depresif bozukluğunuz varsa, mutlu anlarda bile iyimser olmakta zorlanabilirsiniz. Başkaları tarafından içe kapanık bir kişiliğe sahip, sürekli şikayet eden veya çevresindekilerden haz almayan biri olarak tanımlanabilirsiniz. Distimi diğer adıyla kronik depresif bozukluk, majör depresyon kadar şiddetli olmasa da mevcut ruh halinizi etkileyebilmektedir. Distimi, belirtileri ile başa çıkmak kimi zaman zor olabilir, ancak bu durumun tedavisinde konuşma terapisi (psikoterapi) ve gerek görüldüğü zaman ilaç tedavisi etkili olmaktadır.

Distiminin Belirtileri Nelerdir?

Kronik depresif bozukluk belirtileri genellikle yıllar içinde gelir ve geçer, yoğunlukları zamanla değişebilir. Ancak tipik olarak semptomları iki aydan fazla süre kaybolmaz. Ek olarak, majör depresyon atakları, kronik depresif bozukluktan önce veya majör depresyona eşlik ederek ortaya çıkabilir. Bu şekilde iki farklı şiddette depresyonun gelişmesine çift depresyon denir. Kronik depresif bozukluğun belirtileri önemli düzeyde kişinin hayatında bozulmaya neden olabilir ve şunları içerebilir:

  • Günlük aktivitelere ilgi kaybı
  • Üzüntü, boşluk veya kötü hissetme
  • Umutsuzluk
  • Yorgunluk ve enerji eksikliği
  • Düşük benlik saygısı, öz eleştiri veya yetersiz hissetme
  • Konsantrasyon sorunu ve karar vermede zorluk
  • Sinirlilik veya aşırı öfke
  • Azalan aktivite, etkinlik ve üretkenlik
  • Sosyal aktivitelerden kaçınma
  • Geçmişle ilgili suçluluk duygusu ve endişelenme
  • İştahsızlık veya aşırı yeme
  • Uyku sorunları

* Çocuklarda, kalıcı depresif bozukluğun semptomları, depresif duygudurum ve sinirlilik içerebilir. 

Distiminin Nedenleri Nelerdir?  

Kronik depresif bozukluğun kesin nedeni bilinmemektedir. Majör depresyonda olduğu gibi, birden fazla nedeni içerebilir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir; 

Nörolojik Bozukluklar 

Nörotransmiterler, depresyonda rol oynayan doğal olarak oluşan beyin kimyasallarıdır. Son araştırmalar, bu nörotransmitterlerin işlevindeki ve etkisindeki değişikliklerin ve duygudurum düzenli şekilde sürdürülmesinde yer alan sinir devreleriyle nasıl etkileşime girdiklerinin, depresyon ve tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.

 Kalıtsal veya Genetik Özellikler 

Kronik depresif bozukluk, genetiğinde bu rahatsızlığa sahip kişilerde daha yaygın görünmektedir. Araştırmacılar, depresyona neden olabilecek genleri bulmaya çalışıyorlar fakat bu durum ile ilgili henüz bir gelişme olmamıştır. 

Yaşam ve Travmatik Olaylar

 Majör depresyonda olduğu gibi, sevilen birinin kaybı, finansal sorunlar veya yüksek düzeyde stres gibi travmatik olaylar bazı insanlarda kronik depresif bozukluğu oluşmasını tetikleyebilir.

Distimik Bozukluğu Önlemek için Neler Yapılabilir? 

Kronik depresif bozukluğu önlemenin kesin bir yolu yoktur. Genellikle çocuklukta veya gençlik yıllarında başladığı için, risk altındaki çocukları belirlemek, erken tedavi görmelerine yardımcı olabilir. Belirtileri önlemeye yardımcı olabilecek stratejiler şunları içerir: Stresi kontrol etmek, dayanıklılığınızı artırmak ve özgüveninizi artırmak için adımlar atmak Zorlu zamanları atlatmanıza yardımcı olmak için özellikle kriz zamanlarında ailenize ve arkadaşlarınıza ulaşarak sosyal destek alabilmek Belirtilerin etkilerinin kötüleşmesini önlemeye yardımcı olmak için bir problemin en erken belirtisinde psikolojik destek almak çok önemlidir. Belirtilerin tekrar nüksetmesini önlemenin kontrollü yolu uzun süreli devam edilen terapidir.  

Dikkate Alınması Gereken Distimi Belirtileri

Hepimiz içinde bulunduğumuz zor zamanlarda daha stresli ve gergin bir ruh hali içerisinde olabiliriz; kendimizi çok çaresiz ve yalnız hissedebiliriz. Elbette aşırıya kaçmadığı sürece bu, hayatı boyunca bir kez de olsa herkesin karşısına çıkabilecek son derece olağan bir durumdur. Ancak içinde bulunduğunuz bu ruh hali sizi çemberinin içine aldıysa ve bu durumdan kurtulamıyorsanız; kendinizi dinleyerek vücudunuzun, aklınızın ve ruhunuzun size söylediklerini dikkate almakta fayda vardır. Distimi belirtileri, bu hastalığı yaşayan herkeste aynı şekilde görülmeyebilir. Bunun yanı sıra semptomların hemen hepsi zamanla değişiklik gösterebilir. İşte en belirgin 5 kronik depresyon belirtisi…

1. Kalıcı Depresyon Hali

Daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi distimi ya da kronik depresyonun en önemli belirtisi, uzun bir süredir devamlılığını sürdüren ve artık sizin için kalıcı hale gelmiş bir depresyon durumudur. Uzun bir süredir zamanınızın neredeyse tümünü gergin ve üzüntülü bir ruh hali ile geçiriyorsanız kalıcı bir depresyon sürecine girmiş olabilirsiniz.

2. İştahsızlık ve Aşırı İştah

Gün içerisinde karnınız aç olmasa bile sürekli yemek yemek istiyor ya da açken dahi ağzınıza bir lokma bile yemek almak istemiyorsanız bunun sebebi distimi olabilir. Distimi hastaları yaşadıkları olumsuz ruh halini bastırmak adına daha fazla yemek yemeye yönelebilirler. Bunun yanı sıra içinde bulundukları durum, kendilerini iştahsız hissetmelerine neden olabilir.

3. Öz Güven Eksikliği

Distimi hastalarında görülen en genel belirtilerden bir diğeri de zamanla azalan öz güven ve öz saygı eksikliğidir. Kaygılı ve umutsuz bir ruh halinin devamında getirdiği bu durum, sizi bir çıkmaza sürükleyebilir. Örneğin sizin için önemli olan bir topluluğun önünde konuşmadan önce kendinizi heyecanlı ve gergin hissetmeniz son derece olağandır. Fakat bu durum sürekli tekrarlanıyor ve bir noktadan sonra başarısız olacağınıza inanarak kendinizi geri çekiyorsanız distimi semptomu gösteriyor olabilirsiniz.

4. Uykusuzluk ve Aşırı Uyku Hali

Eğer geceleri uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız ya da gün içerisinde kendinizi sürekli bitkin ve uykusuz hissediyorsanız elbette bunun pek çok farklı nedeni olabilir. Distimi de bu durumun ortaya çıkmasına neden olabilecek faktörlerden bir tanesi. Eğer günlük hayatınızdaki en basit aktiviteleri bile gerçekleştirmenize engel olacak ölçüde bir uyku problemi ile karşı karşıyaysanız, yaşadığınız bu durumu distimi ile ilişkilendirerek buna göre değerlendirmenizde ve gerekli önlemleri almanızda fayda var.

5. Kararsızlık

Konsantrasyon eksikliği ve bir durum ya da olay karşısında hangi tepkinin verilmesi gerektiği konusunda süreklilik kazanmış bir kararsızlık hali de distiminin temel belirtileri arasında yer almaktadır. Örneğin; hangi kıyafeti alacağına ya da hangi yemeği yiyeceğine karar verememek son derece insani bir durumdur ve zannediyoruz ki en az bir kereliğine de olsa hayatı boyunca herkesin başına gelmiştir. Sözünü ettiğimiz kararsızlık eyleminin ise bundan çok daha farklı, en küçük seçimlerde bile kendisini gösterebilen türden olduğunu söyleyebiliriz.

Distimik Bozuklukta Terapi Süreci 

Tedavi edilmediği takdirde, diğer depresyon türlerinde olduğu gibi hayatı pek çok yönden zorlaştırabilir. Peki tedavisi nasıl yapılabilir? İlk olarak, daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi distimi uzun süreli bir psikolojik problemdir. Bu nedenle distimiden şüpheleniyorsanız sözünü ettiğimiz belirtilerin uzun bir süredir devam ediyor olduğundan emin olmanız gerekir. Distimi belirtileri yaşa göre değişebileceğinden yetişkin, çocuk ve gençlerde sürecin birbirinden farklı işleyeceği unutulmamalıdır. Artık bir yetişkinseniz ve distimi belirtileri en az iki yıldır günün büyük bir bölümünde yaşıyorsanız, uzman bir psikoloğa başvurabilirsiniz.

Ek olarak çocuk ve genç yaştaki bireylerde distimi belirtilerinin en az bir yıl boyunca devam etmiş olması gerekmektedir. İlaçlar ya da psikoterapi ile devam eden distimi tedavi sürecinde istekli olmanız ve size söylenenlere uygun olarak hareket etmeniz, tedavinin olumlu sonuçlanması açısından çok önemlidir. Terapi sürecinde duygu ve düşüncelerini açık ve net bir şekilde ifade ettiğinizde psikoloğunuzun sizi daha iyi anlaması ve yardımcı olması kolaylaşacaktır. Buna ek olarak psikoterapide yaşadığınız duygularla başa çıkmayı öğrenebilir, bedeninizin gösterdiği distimi semptomlarını çok kısa sürede hafifletmeyi başarabilirsiniz. Bunun yanı sıra kendinize inanarak yaşadığınız duruma ve içinizde olan bitene karşı kontrol mekanizmanızı geliştirebilir, hedeflerinize sorunsuz ulaşabilirsiniz. Distimi kronik bir rahatsızlık olduğundan ötürü bazı insanların tamamen iyileşmesi mümkün olmayabilir. Fakat psikoterapi yaşadığınız semptomları yönetmenize yardımcı olacaktır.

Şişli Terapi Enstitüsü‘nde bulunan uzman kadromuz bu sorunu aşmanıza destek olabilir. Terapi sürecine başlamak için  0552 347 00 20 numaradan bizlere ulaşabilirsiniz.

Online Terapi