Beklentisel Yas Nedir? 

Beklentisel Yas Nedir? Şişli Terapi Enstitüsü, Nişantaşı Terapi, Beşktaş Terapi, Sarıyer Terapi

Daha gerçekleşmeden başımıza gelecek olası kötü durumları, kayıpları, hayal etmemiz ve bunlar üzerine korku ve üzüntü gibi duygular hissetmeniz durumuna beklentisel yas denir.

Zihnin geleceğe gitmesi ve en kötü senaryoyu hayal etmesidir. Tıpkı yağmur yağacağını anlayıp fırtına koparsa diye korku duymak gibi varsayımsal bir histir. Özellikle uzun süren ve tahmin edilebilir kayıp durumlarında, gerçek kayıp veya ölüm gerçekleşmeden bilinçsiz bir şekilde ayrılma veya bırakma süreci gerçekleşmektedir. Sevilen birinin kaybedilme korkusu, işini kaybetme korkusu, gelecek üzerine endişelenme beklentisel yasta görülen durumlardır. Pandemi gibi gelecekte neler olabileceğini bilmediğimiz, belirsizliğin hakim olduğu durumlarda ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Bu durum aynı zamanda anksiyete/kaygı düzeyimizi de artırabilmekte. 

Beklentisel Yas ile Baş Etmenin 5 Yolu 

  • Yas sürecinin hazırlanmanıza yardımcı olmasını sağlayın.

Sevdiklerinizle aranızda çözülmemiş sorunlar varsa onlar üzerine düşünmek için zaman ayırın. Onlarsız bir hayatın nasıl olabileceğini hayal edin. Söylenmesi gerekenleri söyleyin. Sevdiğiniz kişiyle yaşam sonu dileklerini konuşabilirsiniz.

  • Beklentileriniz konusunda kendinizi eğitin.

Yakınınızın durumu hakkında bilgi edinin, semptomlarını, tedavinin yan etkilerini öğrenin Bu belki neyle karşılaşacağınız konusunda kendinizi kontrollü hissetmenizi sağlayabilir. 

  • Yardım isteyin ve hayatınızı devam ettirin.

Hayatı beklemeye almayın, sevdiklerinizle bağlantıda kalın ve onlardan yardım isteyin. Bakım sağlayan konumdaysanız uzman kişilerden destek almayı deneyin. Şişli Terapi Enstitüsü olarak beklentisel yas yaşayan bireyler ile bu sürecinin ortaya çıkmasına sebebiyet veren duygusal ve düşünsel süreçleri çalışabiliriz. Sizi uygun bir terapistimize yönlendirmemizi isterseniz bize başvuruda bulunabilirsiniz.

  • Bu yas sürecini deneyimleyen birileriyle konuşun.

Benzer durumdaki kişiler süreçle alakalı çok fazla bilgi sağlayabilirler. Çevrimiçi, yüz yüze ya da telefon hattı ile destek gruplarıyla iletişime geçebilirsiniz. Duygularınız hakkında konuşmak son derece normaldir ve öfke, sıkıntı içinde olduğunuzu paylaşmak sevdiklerinize yanlış yaptığınızı göstermez.

  • Birlikte keyif alabileceğiniz anlar üretin.

Sevdikleriniz eskiden oldukları durumda olmasalar bile hala sizinle keyifli anlar yaşayabilirler. Yaratıcı dakikalar, oyunlar, bulmaca çözme , yürüyüşe çıkma gibi aktiviteler bulabilirsiniz. Unutmayın ki bu anlar ileride değer verdiğiniz anılara dönüşebilir.

Online Terapi