Hamilelik ve Cinsellik

Hamilelik ve Cinsellik

Hamilelik ve cinsellik de çoğu zaman danışanların görüşmek istediği konulardan biridir. Uzman psikolog ile görüşerek cinsellik konusunda cinsel terapi desteği alabilir, sorunlarınızın üstesinden gelebilirsiniz. Cinselliğin, doğanın bir parçası olarak kabul edilmesinden beri, cinselliğe verilen önem artmış ve buna bağlı olarak yapılan araştırmalar da çeşitlenmiştir.

Çiftler cinsellikle ilgili yolunda gitmeyen ya da kendilerini rahatsız hissettikleri her konuda bir psikolog ya da terapiste danışabilirler. Cinsel terapi sürecinde, hamilelik ve cinsellik konularına yönelik kaygılarınız ile baş etmek üzere psikolog ile iş birliği yaparak çalışılmalar yürütülmektedir. Hamilelikte anne adaylarının hormonal, fiziksel (bulantı, kusma…) ve psikolojik (stres, kaygı, endişe…) olarak yoğun bir süreçten geçtikleri göz ardı edilmemelidir. Doğal olarak bu süreçte çiftlerin cinsel yaşamlarında bazı problemlerin yaşanması olağandır. Yapılan çalışmalar da ortaya koymuştur ki, hamileliğin son yarısında cinsellik ve cinsel aktivitede önemli ölçüde bir düşüş yaşanmaktadır.

Hamilelikte Cinsellik ve Cinsel Aktivitede Düşüş Yaşanması Sebepleri 

Bu durum psikologlar tarafından yürütülen cinsel terapi araştırmaları doğrultusunda şu nedenlerle bağdaştırılmıştır:

  • Fiziksel rahatsızlık (%46)
  • Bebeğe zarar verme korkusu (%27)
  • İlgi kaybı (%23)
  • Cinsel ilişkiye girmeyi becerememe (%17)
  • Hekim önerisi (%8)
  • Hamilelikle ilgisiz nedenler (%6)
  • Adının çekiciliğini kaybettiğini düşünmesi (%4)
  • Hekim dışında başka insanların önerisi (%1)
  • Diğer nedenler (%15)

Gebelik çiftlerin hayatında önemli ve çoğu zaman yeni bir kavramdır ve bu süreçte birçok değişikliğin yaşanmasının beklendik olduğunu bilmek önemlidir. Bu değişiklerin, danışanların günlük hayatlarında bazı rahatsızlıklara yol açması ve bu doğrultuda çiftlerin uzman psikolog ya da terapiste başvurup cinsel terapiden yararlanmak istemeleri de oldukça normaldir.  

Hangi Durumlarda Cinsel İlişkiye Girilmemelidir?

Gebelik sırasında ağrılar, sebebi bilinmeyen vajinal kanamalar, amnios sıvısının gelmesi ya da anne adayı daha önceden erken doğum veya düşük yapmışsa, düşük yapma riski var ise çiftlerin, hekimlerinin görüşleri doğrultusunda ilerlemeleri uygundur. Doktor uygun bulduğu sürece ve anne adayının istekleri doğrultusunda ilişkiye girmekte bir sakınca yoktur.  

Gebelikte Cinsellik Bebeğe Zarar Verir Mi?

Bebeğe bir zarar geleceği korkusu hamilelikte cinselliği etkileyen en büyük faktörlerden biridir fakat bazı bulgularda ifade edilmiştir ki, hamileliğin son dönemlerindeki cinsel aktivite ve kadınların büyük bölümü için erken doğum arasında doğrusal bir ilişki yoktur. Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği’nin yayımladığı raporlar, normal bir gebelikte cinsel ilişkinin bebeğe hiçbir şekilde zarar vermeyeceğini ortaya koymuştur. Bebeğin zarar göreceği inancının altında yetersiz bilgi kaynağı bulunmaktadır.  

Çiftler Gebelikte Oluşan Cinsel Sorunlarla Nasıl Başa Çıkabilir?

İletişim bu süreçte önemli bir rol oynayacaktır. Çiftlerin sorunlarını paylaşması, birbirilerinin fikirlerini önemsemesi ve toplumdaki yanlış inançlara kulak asmayıp bir uzmandan yardım alması sorunların aşılması adına iyi bir adım olacaktır. Dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri ise, ilişkinin, anne adayının istekleri doğrultusunda ve zorlanmadan yaşanmasıdır.

 

Facebook
Threads
LinkedIn
X