EMDR ve Hipnoz Terapisi Nedir?

EMDR VE HİPNOZ TERAPİSİ

Uzman Psikologların uyguladıkları EMDR- Hipnoz Terapisi,  insanların rahatsız edici yaşam deneyimlerinin bir sonucu olan semptomlardan ve duygusal sıkıntıdan iyileşmelerini sağlamaya yardımcı olur. Zihinsel olarak psikolojik travmaların iyileşebileceğini gösterir.

EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) Nedir?

Göz hareketi duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR) oldukça yeni, geleneksel olmayan bir psikoterapi türüdür. Çok sayıda yapılan araştırmalar travmatik hatıralarla uğraşanların ve travma sonrası stres bozukluğu olan danışanların EMDR tedavisinden en fazla yarar gördükleri göstermiştir. Depolanan anılar, duygular, olumsuz bilişler yaşanan fiziksel duygular ile ilişkili olabilir ve işlenmemiş anılar, bir kişinin daha sonraki benzer olumsuz deneyimlere yanıt verme şeklini etkileyebilir. EMDR terapisi sayesinde, bu parçalanmış hatıralar yeniden işlenebilir, böylece daha tutarlı ve daha az yıkıcı olurlar.

EMDR’nin arkasındaki teori, travmatik hatıraların beyinde değişiklik yapmasıdır. Bu değişiklikler zihnin bilgiyi doğru işlemesini engelleyerek kaygıya ve müdahaleci düşüncelere neden olur. EMDR ile hızlı göz hareketleri gerçekleştirirken travmatik olayları hatırlamanın beynin bu hatıraları doğru işlemesini ve bunları kişinin yaşamının hikayesine entegre etmesi sağlanır. EMDR aracılığıyla bireyler, travmatik bilgileri, yaşamları için artık psikolojik olarak yıkıcı olmayana kadar güvenle yeniden işlerler.

Bu Terapinin 8 aşaması vardır ve Hızlı Göz Hareketi aşamasında, birey yıkıcı bir anıya odaklanır ve kendileri hakkında tuttukları inancı tanımlar. Bu süreçte hissedilen tüm duygulara odaklanılır. Birey daha sonra ikili göz hareketi yaratan harici bir uyarıcıya odaklanırken anıyı gözden geçirir. Tipik olarak bu, terapistin iki parmağındaki hareketini izleyerek yapılır. Her iki taraflı hareket kümesinden sonra, bireye ne hissettiği sorulur. Bu işlem, anı artık kişiyi rahatsız etmeyene kadar devam eder.

EMDR ‘ın Kullanımı

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli psikolojik sorunlarda uzman psikolog ve terapistler tarafından kullanılmaktadır;

Hipnoz Terapisi nedir? 

Hipnoterapi olarak da adlandırılan hipnoz, odak noktasını ve konsantrasyonunu arttırdığınız trans benzeri bir durumdur. Hipnoz sıklıkla uyku benzeri bir trans hali olarak tanımlanırken, odaklanmış dikkat, artan önerilebilirlik ve canlı fantezilerle karakterize bir durum olarak daha iyi ifade edilir. Hipnotik bir durumda olan insanlar genellikle uykulu görünürler, ancak gerçekte, aşırı duyarlılık durumundadırlar. Hipnoz altındayken genellikle sakin ve rahat hissedilir.  Hipnoz genellikle sözel tekrar ve zihinsel imgeler kullanan bir uzman psikolog ve terapistin yardımıyla yapılır.  İstenmeyen davranışlar üzerinde kontrol sahibi olmanıza yardımcı olmak, kaygı ya da acı ile daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olmak için hipnoz kullanılabilir.

Bir hipnoterapi seansında, danışan seans için hedeflerini belirledikten ve seansın nasıl ilerleyeceğini gözden geçirir. Uygulayıcı terapist danışanın rahat ve güvende hissetmesine yardımcı olur. Bunu rehberli görüntüler ve rahatlatıcı konuşmalar kullanacaktır. Hipnoz alıcısı daha alıcı bir duruma ulaştığında, uygulayıcı kişinin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilecek öneriler sunabilir. Trans durumundaki kişi farkında olmaya devam eder. Bazı danışanlar için bir hipnoterapi seansı yeterli olabiliyorken bazıları için birden çok hipnoterapi seansı gerekebilir.

Hipnoz Terapisi Kullanımı

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli psikolojik sorunlarda uzman psikolog ve terapistler tarafından kullanılmaktadır;

  • Stres
  • Kaygı
  • Öfke problemleri
  • Panik bozukluklar
  • Özgüven problemleri
  • Sigara bağımlılığı
  • Yas
  • Fobiler

Hipnoz ve EMDR Terapisi travmalardan kaynaklanan ve üzerinizde sıkıntı yaratan durumların üstesinden gelebilmek için kullanılan yöntemlerdendir. Hipnoz ve EMDR alanında eğitimli olan uzman psikologlar ile bu terapi yöntemlerini çalışmak günlük işlevselliğinize ve yaşam şartlarınızın düzenlenmesine olanak sağlamaktadır.

**Bu sayfada kullanılan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır, teşhis içermez.

Facebook
Threads
LinkedIn
X