Grup Terapisi Nedir?

Grup Terapisi

Grup terapisi benzer problemler yaşayan sayıları beş ile on iki  kişi arasında değişen bir ya da iki uzman rehberliğinde gerçekleşen bir psikoterapi yöntemidir.

Bu terapinin amacı, kişilerin hem kendi yaşamındaki zorluklara çözüm bulması hem de paylaşımlarla beraber diğer grup üyelerine yardımcı olmasıdır. Bu tür terapiler sayesinde katılımcılar öz farkındalık kazanırlar. Grup terapisinde kişiler zorluklarla baş etmede yeni kaynaklar geliştirirler. Genellikle altı ya da on iki katılımcı ile yapılır. Grupları oluşturan katılımcıların sayısı, grup türüne göre değişiklik gösterir. Bazı gruplar ihtiyaca göre belirtilen sayılardan daha fazla kişi ile oluşturulabilir. Üye sayısında zamanla azalmalar ve artmalar görülebilir. Bazı katılımcılar gruptan çok çeşitli nedenlerle ayrılmak isteyebilir veya yeni katılımcılar eklenebilir. Grup terapisi, bireysel terapi ile desteklendiğinde mükemmel sonuçlara ulaşılır. 

Grup Terapisinin Türleri 

Bu psikoterapi yöntemi genellikle kapalı ve açık grup terapisi olmak üzere ikiye ayrılır.

Kapalı Grup Terapisi: 

Kapalı grup terapisinde, terapinin başlangıcındaki katılımcılar dışında danışan kabul edilmez. Daha açık bir ifade ile yeni katılımcı alınmaz. Gruba katılım sadece dönem başında ya da yıl sonunda gerçekleşir. Böylece katılımcılar birbirlerini tanır ve güvenirler. Ancak kapalı grup terapisinde grubun devamlılığı tehlike altındadır. Katılımcıların büyük bir bölümü ayrıldığında terapi sonlandırılabilir.

Açık Grup Terapisi: 

Açık grup terapisi her daim yeni katılımcılara ve danışanlara açıktır. Kayıt yaptıran katılımcılar, önce bekleme listesine alınır. Gruptan ayrılan olduğunda bu bekleme listesindeki kişiler terapiye davet edilir. Böylece danışanlar, daima bir terapi grubunun içinde kalabilirler.

Grup Terapisi Faydaları Nelerdir? 

Genellikle bireysel terapi ile bağlantılı olarak kabul edilir, çünkü terapistle bire bir seansta ulaşılması zor olan bir dizi benzersiz avantaj sunar. 

1.Benzer Sorunlarla Mücadele Eden Kişilerle Tanışma Fırsatı  

Travma sonrası stres bozukluğu veya majör depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarıyla uğraşıyor veya istenmeyen bir durumda sorununuzun içinden çıkamıyorsanız; tek başınıza bu sorunla mücadele ettiğinizi ve diğer insanlar tarafından anlaşılmayacağınızı düşünebilirsiniz. Sorunlar içinden çıkılmaz hale geldiğinde, bu deneyimi sadece kendiniz yaşıyormuşsunuz gibi hissedip, çevrenizdeki insanlardan uzaklaşabilirsiniz. Bu durumda grup terapisi, benzer sorunlarla mücadele eden diğer insanlarla tanışma fırsatı sunarak içinde bulunduğunuz sorunu halletmenize yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar, bazı durumlarda akranlarla kurulan etkili etkileşimin bireysel seanslardan daha fazla etki ettiğini göstermiştir.

 2. Duyguları Paylaşarak Rahatlamak 

Benzer sorunlarla mücadele eden insanların farklı duygulanımı olabilir bu sebeple grup terapisi sürecinde birden fazla duygu gözlenebilir. Duyguları bir başkasına açıklamak, hissedilen yoğunluğu azaltabilir. Böylece kişiler duygularını paylaşarak rahatlayabilirler. Bazen başkaları ile konuşana kadar hislerimizin farkına varamayız, sorunlarımızı yüksek sesle dile getirmek hissettiklerimizin keşfedilmesine yardımcı olur. 

3.Farklı Kişilerle İlişki Kurmayı Öğrenmek

Bazı insanlar başkaları ile iletişim kurarken kendilerini rahat hissedemezler, ortamdan kaçıp uzaklaşmak isterler. Örneğin, Sosyal anksiyete bozukluğu gibi ruhsal rahatsızlıklarla mücadele eden insanlar için kalabalık bir gruba girmek ve orada insanlarla konuşmak çok zordur. Bu durumların zorluğunu ile mücadele edenler için çözüm olabilir. Bu terapi yöntemi, insanlarla nasıl etkileşim kurulacağını gösterirken oluşturulan güvenli ortam ile insanların kendilerini rahat hissetmelerine olanak sağlar.

 4.Kendini Davranışlarımız Hakkında Fikir Edinme 

Bazen davranışlarımızın farkında olamayabiliriz, dışarıdan birinin gözlemine ihtiyaç duyabiliriz. Bazen de bu ihtiyacı duyduğumuzu fark etmeden, hayatımıza devam etmeye çalışırız. Siz kendinizi çok utangaç olarak değerlendirirken, diğerleri tarafından kendi göstermekten korkmayan biri olarak değerlendirilebilirsiniz. Bu şekilde davranışlarınızı hakkında olumsuz yorumlarınız sizin farklı biri gibi davranmanıza ve kendinizden uzaklaşmanıza neden olabilir. Diğerler üyeler ile kurulan etkileşimde veya başkalarının davranışlarını gözlemleme fırsatı sayesinde kendi davranışlarınızı keşfedebilirsiniz.

Şişli Terapi Enstitüsü olarak çocuk, ergen ve yetişkinlere yönelik grup çalışmaları yürütmekteyiz. İstanbul Beşiktaş’ta merkezi konuma sahip olan ofisimizdeki sürmekte olan grup çalışmaları hakkında bilgi almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz. Bünyemizde grup çalışmaları sürdüren uzman psikologlarımızın bu alanda eğitimleri ve yetkinlikleri bulunmaktadır.

Facebook
Threads
LinkedIn
X