Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

Bilişsel Davranışçı Terapi(BDT) Nedir

Bilişsel Davranışçı Terapi danışanların sorun yaşadıkları duygu, düşünce ve davranışları yönetmek ve ilişkilerde çatışmaları azaltmak için yeni beceriler geliştirmeyi hedefler. Bu terapiyi uzman psikologlar ve terapistler uygular. İşlevsel olmayan duyguları, davranışları ve düşünceleri değiştirerek sorunları çözmeye çalışır. Bilişsel Davranışçı Terapide kişiler, çarpık bilişlere meydan okumaya ve yıkıcı davranış modellerini değiştirmeye teşvik etmeye yönelik çözümlere odaklanır. Uzman psikolog ve terapistler kişilerin olumsuz kalıp yargılarını düzenlemek için bu terapi yöntemini uygularlar. Psikolog desteği almak istediğinizde alanında uzman ve eğitimli bir psikolog arayışında bulunmanız gerekmektedir.

BDT, düşüncelerin ve algıların davranışı etkilediği fikrine dayanır. Sıkıntılı hissetmek, bazı durumlarda kişilerin gerçeklik algısını bozabilir. BDT uygulayıcıları olan uzman psikolog ve terapistlerin amacı;

  • Zararlı düşünceleri tespit etmek,
  • Gerçekliğin doğru bir tasviri olup olmadıklarını değerlendirmek
  • Olmadığı durumlarda onlara meydan okumak ve üstesinden gelmek için stratejiler kullanmaktır.

BDT geçmişinizdeki konulara odaklanmak yerine mevcut sorunlarınızla ilgilenir. Günlük olarak ruh halinizi iyileştirmenin pratik yollarını arar.

Bilişsel Davranışçı Terapi Süreci Nasıl İşler?

Bilişsel davranışçı terapi odağı, duygusal zorluklara, depresyona ve kaygıya neden olabilen otomatik olumsuz düşünceleri değiştirmektir. Bu düşünceler doğru olarak kabul edilir ve bireyin ruh halini olumsuz yönde etkileme eğilimindedir.

Terapi süreci boyunca danışanların olumsuz kalıp düşünceleri incelenir. Bu düşünceleri destekleyen veya çürüten kanıtlar gösterilerek otomatik düşüncenin değişimi sağlanır. Anksiyete ve depresyon duygularına katkıda bulunan düşüncelere daha objektif bakılabilir. İnsanlar duygularını olumsuz etkileyen ve çoğu zaman gerçekçi olmayan düşüncelerin farkına varır. Bu sayede daha sağlıklı düşünme kalıplarına girmeye başlayabilirler.

BDT Terapinin Kullanımı

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli psikolojik sorunlarda uzman psikolog ve terapistler tarafından kullanılmaktadır;

Bu terapi genellikle kısa sürelidir ve danışanların kişisel problemleriyle başa çıkmasına yardımcı olmaya odaklanır. Terapi süresince insanlar davranış ve duygular üzerinde olumsuz etkiye sahip yıkıcı veya rahatsız edici düşünce kalıplarını nasıl tanımlayacaklarını ve değiştireceklerini öğrenir. BDT durumunuzu iyileştirmeyebilir veya rahatsız edici bir durumu ortadan kaldıramayabilir. Ancak, durumunuzla sağlıklı bir şekilde başa çıkma, kendiniz ve hayatınız hakkında daha iyi hissetmeniz için destekleyici olabilmektedir. Psikolog desteği almak hayatınız için her açıdan faydalı olmaktadır.

**Bu sayfada kullanılan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır, teşhis ve tedavi içermez.

Facebook
Threads
LinkedIn
X