Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

Uzman psikolog ve terapistlerin uyguladığı Bilişsel Davranışçı Terapi danışanların sorun yaşadıkları duygu, düşünce ve davranışları yönetmek ve ilişkilerde çatışmaları azaltmak için yeni beceriler geliştirmeyi hedefler. İşlevsel olmayan duyguları, davranışları ve düşünceleri değiştirerek sorunları çözmeye çalışan ve mutluluğu artıran bir psikoterapi şeklidir. Bilişsel Davranışçı Terapide kişiler, çarpık bilişlere meydan okumaya ve yıkıcı davranış modellerini değiştirmeye teşvik etmeye yönelik çözümlere odaklanır. Uzman psikolog ve terapistler kişilerin olumsuz kalıp yargılarını düzenlemek için bu terapi yöntemini uygularlar. Psikolog desteği almak istediğinizde alanında uzman ve eğitimli bir psikolog arayışında bulunmanız gerekmektedir.

Bilişsel Davranışçı Terapi, düşüncelerin ve algıların davranışı etkilediği fikrine dayanır. Sıkıntılı hissetmek, bazı durumlarda kişilerin gerçeklik algısını bozabilir. BDT uygulayıcıları olan uzman psikolog ve terapistler, zararlı düşünceleri tespit etmeyi, gerçekliğin doğru bir tasviri olup olmadıklarını değerlendirmeyi ve olmadığı durumlarda onlara meydan okumak ve üstesinden gelmek için stratejiler kullanmak amacındadır. Diğer bazı terapi yöntemlerinden farklı olarak, Bilişsel Davranışçı Terapi geçmişinizdeki konulara odaklanmak yerine mevcut sorunlarınızla ilgilenir. Günlük olarak ruh halinizi iyileştirmenin pratik yollarını arar.

 

Bilişsel Davranışçı Terapi Süreci Nasıl İşler?

Bilişsel davranışçı terapinin ana odaklarından biri, duygusal zorluklara, depresyona ve kaygıya katkıda bulunabilecek ve onları daha da arttırabilecek otomatik olumsuz düşünceleri değiştirmektir. Bu olumsuz düşünceler kendiliğinden ortaya çıkar, doğru olarak kabul edilir ve bireyin ruh halini olumsuz yönde etkileme eğilimindedir.

Danışanlar terapi süreci boyunca olumsuz kalıp düşünceleri inceler ve bu düşünceleri destekleyen veya çürüten gerçeklikten kanıtlara bakmaya teşvik edilir. Bunu yaparak, insanlar anksiyete ve depresyon duygularına katkıda bulunan düşüncelere daha objektif ve gerçekçi bir göz atabilirler. İnsanlar duygularını ve ruh hallerini azaltan olumsuz ve çoğu zaman gerçekçi olmayan düşüncelerin farkına vararak, insanlar daha sağlıklı düşünme kalıplarına girmeye başlayabilir.

 

Bilişsel Davranışçı Terapinin Kullanımı

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli psikolojik sorunlarda uzman psikolog ve terapistler tarafından kullanılmaktadır;

  • Kaygı bozuklukları
  • Fobiler
  • Depresyon
  • Bağımlılıklar
  • Yeme bozuklukları
  • Panik ataklar
  • Öfke kontrol bozukluğu

Bilişsel davranış terapisi genellikle kısa sürelidir ve danışanların kişisel problemleriyle başa çıkmasına yardımcı olmaya odaklanır. Terapi süresince insanlar davranış ve duygular üzerinde olumsuz etkiye sahip yıkıcı veya rahatsız edici düşünce kalıplarını nasıl tanımlayacaklarını ve değiştireceklerini öğrenir. Bilişsel davranışçı terapi durumunuzu iyileştirmeyebilir veya rahatsız edici bir durumu ortadan kaldıramayabilir. Ancak, durumunuzla sağlıklı bir şekilde başa çıkma, kendiniz ve hayatınız hakkında daha iyi hissetmeniz için destekleyici olabilmektedir. Psikolog desteği almak hayatınız için her açıdan faydalı olmaktadır.

 

**Bu sayfada kullanılan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır, teşhis ve tedavi içermez.