Halüsinasyon Nedir?

halüsinasyon

Halüsinasyon hiçbir nesne veya uyarıcı olmaksızın, alınan bir hissin var olduğuna dair bir inancın gelişmesidir.

Varsanı olarak da adlandırılabilmektedir. Bakıldığında oldukça kompleks bir yapıda olan halüsinasyon görme durumu oldukça ciddi bir sorundur. Öyle ki, bu rahatsızlığın düzenli bir hale gelmesi durumunda kişi sosyal yaşam ve psikolojik açıdan oldukça etkilenebilmektedir. Genellikle ruhsal ve sinirsel bazı hastalıklarda görülen kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen halüsinasyon görme durumu farklı durumlarda da meydana gelebilmektedir. Bu durumlar, kişinin duyu organlarına bir zarar gelmesi durumunda duyu organında oluşan işlev bozuklukları ve migren gibi durumlardır. Bu tür durumlarda kişiler, algılamış oldukları şeylerin gerçek olmadıklarını bilmekte ve bu algılananlar varsanı olarak değerlendirilmemektedir.

Gerçek bir varsanı gören kişi, gerçekte olmayan duyduğu bir sese, gördüğü bir görüntüye veya aldığı bir kokuya inanır ve algılanan bu tür şeylerin kesinlikle gerçek olduğunu sanır. Burada gerçek bir durum vardır ve kişinin bütün gerçeklik kavramı varsanı esnasında yıkılmaktadır. Halüsinasyon olarak değerlendirilen durumlara; psikoz, psiko-nevroz, şizofreni, tifo, menenjit ve uyuşturucu madde kullanımı gibi durumlar neden olabilmektedir. Hangi durumda gerçekleşirse gerçekleşsin kişi gerçek dışı bir şey algılarsa bir uzmandan destek almalıdır.   

Çeşitleri Nelerdir? 

Daha çok; görme, işitme, koklama, hissetme gibi alanlarda gerçekleşirken bunların dışında ruhsal alanlarda gerçekleşen halüsinasyonlar da mevcuttur. Ruhsal halüsinasyon görme durumlarında kişi, karşındaki kimselerin düşündüklerini okuduklarına, düşünürken düşündüklerini sesli bir biçimde dile getirdiğine ve de bazı düşüncelerin zihnine zorla sokulmak istendiğine inanabilmektedir.

Halüsinasyon Ne Zaman Görülür?

Hangi durumlarda, nerelerde ve hangi maddelerin alımından sonra görüldüğü belirlenmelidir.

  • Varsanılara sebep olabilen maddeler arasında LSD, esrar, uyuşturucu maddeler belli süreler sonunda buna sebep olabilir.
  • Psikiyatrik hastalıklar sırasında, özellikle psikotik adı verilen gerçek yaşamdan kopmuş olan insanlarda sıkça bu duruma rastlanır.
  • Ameliyat esnasında verilen atropin ve benzer antikolinerjik ilaçlar, belli yaştan sonra halüsinasyona sebep olabilir. Hastalarda bilinç bulanıklığı şeklinde yaşanır.
  • Azot sarhoşluğu halinde yaşanabilecek halüsinasyonlar bulunmaktadır. Bunlar denizlerde belli derinliklere dalan dalgıçlarda sıkça rastlanır. Kısmi bilinç kaybı, sahte mutluluk, hesaplama hataları gibi belirtiler vermektedir. Kişilerde estezi adındaki uyuşukluklar meydana gelmektedir. Bu durum kişileri ölüme kadar götürebilir. Uzun süren ameliyatlar sırasında hastalara verilen narkozda, azot sarhoşluğuna neden olabilmektedir.
  • Araştırmalar karanlıkta tutulan kişilerin halüsinasyon göreceğini ispatlamıştır. Karanlıkta yapacak başka bir şey bulamayan beyin kendi görüntülerini oluşturur. Bu durum uykuda görülen rüyalar gibidir.
Facebook
Threads
LinkedIn
X