Cinsiyet Disforisi
Cinsiyet Disforisi Nedir? | Belirtiler | Çocukluk Belirtileri | Ergenler ve Yetişkinlerdeki Belirtileri | Cinsiyet Disforisi ve Cinsellik | Terapi Süreci |
Cinsiyet disforisi terimi, bir kişinin cinsel kimliği ile biyolojik cinsiyeti arasındaki uyumsuzluk nedeniyle hissettiği psikolojik sıkıntıdır. Disfori kısmı, kişinin biyolojik cinsiyetinden ve toplumda uyması beklenen cinsiyet rollerinden hoşnutsuzluk veya mutsuzluk hissini ifade eder. Cinsiyet disforisi (eskiden cinsiyet kimliği bozukluğu), belirgin cinsiyet ve rahatsızlık ile karşı karşıya kalmanın güçlü ve inatçı duygularıyla tanımlanır. Bu bozukluğa sahip olan insanlar, karşı cinsin üyeleri olarak yaşamayı arzularlar ve genellikle diğer cinsiyetle ilişkili davranışları giyinir ve kullanırlar. Cinsiyet disforisi çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde mevcut olabilir ve farklı yaş gruplarında farklı şekillerde belirti gösterebilir. Örneğin cinsiyet disforisine sahip olan bir kız çocuğu, okulunda kız arkadaşlarıyla vakit geçirmek yerine erkeklerle takım oyunları oynamayı tercih edebilir, kızlar soyunma odasında kendini rahatsız hissedebilir, erkek arkadaş gruplarının arasında kendini onlardan biriymiş gibi hissetmeye ihtiyaç duyabilir.
Belirtiler
Cinsiyet disforisinin belirtileri oldukça açık olmakla birlikte bu kişiler bu bozukluklarından dolayı çevreleri tarafından kolayca damgalanan insanlardır.
Çocukluk Belirtileri
- Çocuğun tecrübeli / belirtilen cinsiyeti ile biyolojik cinsiyet arasındaki uyuşmazlık. Bu uyumsuzluk en az altı aydır mevcut
- Diğer cinsiyetten olma yönünde güçlü bir istek
- Erkeklerde (atanan cinsiyet), çapraz giyinme için kuvvetli bir tercih
- Kızlarda (atanan cinsiyet) sadece tipik erkeksi kıyafet tercihi
- İnanç veya fantezi oyunlarında cinsiyetler arası roller için kuvvetli bir tercih
- Diğer cinsiyet tarafından basmakalıp kullanılan oyuncaklar, oyunlar veya aktiviteler için güçlü bir tercih
- Bir kişinin cinsel anatomisini güçlü bir sevmemek
- Sosyal ilişkilerde, okul veya ev hayatı gibi temel iş alanlarında klinik olarak önemli sıkıntı veya bozulma
Ergenler ve Yetişkinlerdeki Belirtiler
- Kişinin tecrübeli / ifade edilen cinsiyeti ve birincil cinsellik özellikleri (cinsel organlar) ve / veya ikincil cinsiyet özellikleri (göğüsler, koltuk altı saçları) arasındaki uyumsuzluk. Bu uyumsuzluk en az altı aydır mevcut.
- Birincil birincil ve / veya ikincil cinsiyet özelliklerinden kurtulmak için güçlü bir istek
- Diğer cinsiyetin birincil ve / veya ikincil cinsiyet özellikleri için kuvvetli bir istek
- Diğer cinsiyetten (veya bazı alternatif cinsiyetlerden) kuvvetli bir istek
- Diğer cinsiyet olarak tedavi edilmek için kuvvetli bir istek
- Kişinin diğer cinsiyetteki tipik his ve tepkilere sahip olduğuna dair kuvvetli bir inanç
- Sosyal ilişkilerde, okul veya ev hayatı gibi temel iş alanlarında klinik olarak önemli sıkıntı veya bozulma
Cinsiyete dayalı davranışlar, çocukların cinsiyete dayalı davranışları ve ilgi alanlarını belirtmeye başladıkları gelişim döneminin başlangıcı olan 2 yıla kadar erken başlamaktadır. Erken başlangıçlı cinsiyet disforisi tipik olarak çocukluk döneminde başlar, ergenlik ve yetişkinlik dönemine girer; bu da geç başlangıçlı cinsiyet disforisinin ergenlik döneminde ya da daha sonraki yaşamında ortaya çıkmasına neden olur.
Cinsiyet Disforisi ve Cinsellik
Cinsiyet disforisine sahip herkesin homoseksüel sanılması yaygın ve yanlış bir anlayıştır. Birçok insan, tüm trans bireylerin eşcinsel olduğunu varsayarak, cinsiyet disforisini aynı cinsiyet çekiciliği ile yanlış bir şekilde ilişkilendirir. Bu tehlikeli ve potansiyel olarak zararlı bir düşüncedir. Cinsiyet disforisi olan insanlar, tıpkı cinsiyet kimlikleri biyolojik cinsiyetleriyle aynı hizada olan kişiler gibi tipik olarak heteroseksüel, gey veya biseksüel olarak yaşarlar.
Terapi Süreci
Cinsiyet disforisine sahip bireyler, hayatlarının her alanında çevreleri tarafından kolayca bozukluğa sahip olduğu fark edilebilen, damgalanan, alay ve dışlanma gibi benlik saygılarını düşürecek yaşam olaylarıyla çok sık karşılaşabilen insanlardır bu nedenle düşük özsaygı, düşük özgüven, beden hoşnutsuzluğu, cinsel sorunlar, depresyon, yüksek düzeyde kaygı gibi benliklerini tehdit edici birçok durumla karşı karşıyadırlar. Ayrıca özellikle ergenlik çağında bu bozukluğa sahip olan kişilerde fiziksel sağlıklarını tehdit eden unsurlarla karşılaşılabilir. Örneğin ergenin bilinçsizce, çevreden duyduğu yöntemlerle hormonel düzeyini etkileyebilecek ilaçlar kullanması, cinsiyet disforisine sahip ergen kız çocuğunun göğsünü farklı materyallerle sıkıca sarması sonucu morarıklar ve omurga sorunları yaşaması, erkeklerin ise cinsel organını bağlaması gibi fiziksel sorunlar cinsiyet disforisine sahip kişilerde görülebilir. Bu nedenle bir psikoterapistten yardım almaları hayatlarının her alanında ve ilişkilerinde işlevselliklerini artırmak, cinsel kimliğini ve cinselliğini özgürce yaşamak, adına önemlidir. En iyi sonuçlar erken tanı, destekleyici bir ortam ve bireyin istek ve isteklerine saygı gösteren kapsamlı tedavi ile ilişkilidir. Çocuklar için bireysel ve aile danışmanlığı tavsiye edilir ve yetişkinler için bireysel veya çiftler terapisi önerilir. Cinsiyet disforisi olan birçok yetişkin, üç fazlı tedavinin tüm bileşenlerini (psikolojik, cerrahi ve hormonal) içermeyen, rahat ve etkili yaşam şekilleri bulmaktadır. Cerrahiden ve hormonel tedaviden cinsiyet atağı bir seçenek olmakla birlikte, bu tedaviden sonra kimlik problemleri devam edebilir ve psikoterapide tartışılmalıdır. Şişli Terapi Enstitüsü olarak yaşadığınız bu problemde uzman kadromuz ile sizlere psikolojik destek sağlayabiliriz. Bize ulaşabileceğiniz telefon numaralarımız: 0552 347 00 20.
Powered by Froala Editor