WISC- IV NEDİR?

WISC- IV NEDİR?  Şişli Terapi Enstitüsü, Nişantaşı, Sarıyer, Beşiktaş

Çocukların bilişsel zeka düzeylerini ölçen zeka testidir. Wechsler Çocuklar için Zeka Testi 2013 Türkiye normlarına göre güncellenmiştir. WISC- IV zeka testinin en güncel hali kullanılmaktadır. Bunun güncellenmesini sebebi de değişen çağda çocukların o günkü yeterlilikleri ölçmek için daha sağlıklı olacaktır.

WISC- IV Hangi Yaş Grubuna Uygulanmaktadır?

6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.

WISC- IV Zeka Testi Nasıl Uygulanmaktadır?

Testin uygulanması öncesinde aileden öykü alınacak bir seans yapılır. Çocuğun gelişim öyküsü, teste niye ihtiyaç duydukları, kimin istediği gibi bilgiler alınır. Uygulama ortalama 1,5 saat sürmektedir. Bu süre çocuğun performansına göre değişkenlik gösterebilir. Uygulama esnasında çocuk mola vermek isteyebilir. Testi aynı günde tamamlamayı bekleriz fakat tamamlanamayacak gibiyse aynı hafta içerisinde başka bir gün tamamlanabilir.

Test Öncesinde Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Çocuk yorgun olmamalıdır.
  • Çocuk hasta olmamalıdır. Kullandığı bir ilaç olmamalıdır.
  • Aile çocukta kaygı uyandıracak açıklamalarda bulunmamalıdır. Zeka testi yapacaksın demek yerine bir uygulama yapacaksın. Onu yaparken sadece elinden geleni yapmanı bekliyoruz demek yeterlidir.

WISC- IV Zeka Testini Kimler Uygulayabilir?

Türk Psikologlar Derneği tarafından sadece psikologlara verilen bir eğitimdir. Telif hakları Türk Psikologlar Derneğinde olduğu için, testi onaylı sertifikası olan psikologlar uygulayabilmektedir.

WISC- IV Zeka Testinin İçeriği Nedir?

WISC- 4, 10 temel alt test 5 yedek alt test olmak üzere toplam 15 alt testten oluşmaktadır. Uygulama esnasında 10 temel alt test uygulanır. Fakat gerekli görülürse 5 yedek alt testlerden bazıları da uygulanabilir. 4 bölümden oluşmaktadır;

  1. Sözel Kavrama
  2. Algısal Akıl Yürütme
  3. Çalışma Belleği
  4. İşlemleme Hızı

Sözel Kavrama

Bu kümenin yordadığı beceriler; sözel bilgiyi, öğrenilmiş bilgi ve yetenekleri yansıtan kristalize akıl yürütmeyi ölçer. İşitsel uyaranı anlama, uzun süreli bellekte sözel olarak kodlanmış bilgiye ulaşma, tepkileri sözel olarak ifade etme yeteneği gerektirir ve okul başarısı ile yakından ilgilidir.

Algısal Akıl Yürütme

Bu kümenin yordadığı beceriler; sözel olmayan kavrama yapısını, görsel algılama ve organizasyon, eş zamanlı sıralama, görsel- motor koordinasyon, öğrenme ve görsel uyaranlarda şekil ve zemini ayırma becerilerini ölçmek için kullanılır.

 

Çalışma Belleği

Bu kümenin yordadığı beceriler; zihinsel kontrol; bilgide bazı işlemler ya da değişiklikler yapılırken onu kısa süreli bellekte tutmak ve dikkatini verme becerisi olarak tanımlanır.

İşlemleme Hızı

Bu kümenin yordadığı beceriler; görsel algı ve organizasyon, görsel tarama, dikkatin yetkin kontrolü ve gayretin sürdürülmesi becerilerinin belirlenmesinde kullanılır.

Testin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Test uygulandıktan sonra 1 yıl geçerlilik süresi vardır. İhtiyaç dahilinde 1 yılın sonunda test tekrar uygulanabilir.

Testin Raporlanması

Testin skorlarının olduğu rapor uzmanla paylaşılmaktadır. Aileyle de görüşme yaparak skorlar olmadan çocuğun hangi alanlarda yaşıtlarına göre hangi düzeyde olduğunu belirten bir rapor onlarla paylaşılmaktadır.

Bu konular hakkında detaylı bilgi almak için Şişli Terapi Enstitüsü’ne 0552 347 00 20  ulaşabilirsiniz.

BEŞİKTAŞ/ BALMUMCU

Online Terapi