Hipnoz Nedir?

Hipnoz

Psikolog ve terapistlere göre her şeyden önce ve en önemlisi, hipnoz insanlar ve birçok hayvan cinsi için doğal bir uygulamadır.

  Hipnozun bir biçimi de şoktur. Travmaya tepki olarak kullanılan şok, hareket etme kabiliyetini ve nefes alışları yavaşlatırken, beden ısısını da düşürerek kanamayı en aza indirir. Ancak, sizin hipnozu anlamak için şoka girmeniz gerekmez. Siz zaten şimdiye kadar çok kez trans halinde oldunuz! Hayal kurarken, uzun yolda araba kullanırken, bir dizi olayı anımsarken, televizyon izlerken olduğu gibi. Akışında kendiliğinden olan her etkinlik trans durumuna neden olabilir. Belki de dikkat etmişsinizdir, özellikle öfke ya da yas  gibi güçlü bir duygusallıktan sonra duyusal bir uyuşukluk devresine girersiniz. Kendinizi kapanmış, olayın dışında kalmış hissedersiniz. Bu gerçekleştiğinde hipnoza girmişsiniz demektir. Bu durum size stres seviyenizi indirmeniz ve iyileşmeye başlamanız için birkaç sakin, durgun dakika sunar.

Hipnoz Hakkında Yanlış Bilinenler Nelerdir?

Bazı kimselerin hipnozun doğasıyla ilgili gerçekten yanlış kanıları vardır. Bu kanılardan biri, çevrenizde olanları duyuyor ve hissediyorsanız hipnoza girmemiş olduğunuzdur. Oysa bu doğru değildir. Orta dereceli bir trans sırasında çevrenizdeki sesleri ve duyumları rahatlıkla anlayabilirsiniz. Aslına bakarsanız trans halindeyken saatin sesi ya da bacağınızdaki kaşıntı daha da belirginleşir. Bir diğer yanlış kanı ise insanların hipnozdan çıkamayacaklarını ve gerektiğinde hareket edemeyeceklerini düşünmeleridir. Gerçek ise, o anda son derece rahatlamış ve etkiye açık olduğunuzdur, koma halinde ya da felçli değil. Gözlerinizi açabilir, kararlar alabilir, gerektiğinde hareket edebilirsiniz. Üçüncü yanlış kanı ise hipnozun bazı insanların kabus ve hayaller görmesine neden olduğudur. Gerçek ise , hipnoza girmeden önce çok güçlü bir uyarıcı madde almadığınız sürece böyle bir şeyin olmayacağıdır. Hipnoz esnasında kendinizi huzurlu bir ortamda ve rahatlamış göreceksiniz.

Neden Uygulanır?

Kendi benliğinizi hissetmeye çok erken yaşta başlarsınız. İki yaşına geldiğinizde kendinizi başkalarından ayırt edebilirsiniz. Anne babanızın sizi onayladığının ya da onaylamadığının farkındasınızdır. Dilin inceliklerini kavramaya başladığınızda, davranışlarınız ve onların diğer kişileri nasıl etkilediği hakkında çok açık geri bildirimler alırsınız. Anne babanızın sizden şahıs olarak söz edip hakkınızda bir kanı bildirdiklerinde, siz de binlerce küçük etkileşim yoluyla benlik duygunuzu arttırmaya başlarsınız.

Bilinciniz, babanızın veya annenizin size söylediği olumlu ve olumsuz söylemleri yüzünüze haykırdığını unutsa bile, bilinçaltınız her sözcüğü not eder. Her olumsuz saldırı bilinçaltınızda eksiksiz olarak, sizin duyduğunuz haliyle saklanır. Her kuzgun bakış, tiksinme ifadesi oradadır. Sizdeki kendi resminiz ve kim olduğunuz duygusu, gerçekte bilinçaltınızın deposunda saklanan malzemelerin bir toplamıdır. Bu anılar uzak bir yerde, kilit altında sizi sessizce etkilemektedir. Onların yanlış olduğunu kanıtlayamaz ya da yeniden şekillendiremezsiniz, çünkü bilinçaltınız olayların ince ayrıntılarından pek çoğunu unutmuştur. Psikolog ve terapistlere göre işte bu noktada hipnoz işe karışır. Hipnozun doğrudan bilinçaltınıza hitap edebilme gücü vardır.  

 Terapide Hipnozun Yeri ve Hangi Süreçte Hipnoz Düşünülmeli ?

  Hipnoz değişim için güçlü bir yöntemdir. Benliğinizin derinliklerindeki düşünce ve duygularınızı değiştirme gücüne sahiptir. Psikolog ve hipnoterapistler uzun yıllardan beri, hastalarının kendini kabul ve kendi değerlerini anlama duygularını yükseltmeye yardımcı olmak ve geçmişteki olumsuz programlamayı değiştirmek için, trans halinde telkinden yararlanmaktadır. Eğer sizde geçmişte size rahatsızlık veren duygularınız, anılarınız ve öfkeniz olduğunu düşünüyorsanız hipnozla telkin yöntemini araştırıp uygulamayı düşünebilirsiniz. Çünkü sadece şimdiyi ve geleceği değil geçmişteki sizi de huzurlu hissettirebilmek için psikolojik bir desteğe ihtiyacınız olabilir.

Facebook
Threads
LinkedIn
X