Cinsel Terapi Nedir ?Psikolog veya Terapist Ne yapar?

Cinsel Terapi Nedir

Cinsel Terapi, psikoterapistlerin; bireylerin ve çiftlerin, cinsellikle ilgili zorluklarını çözmelerine yardımcı olma amaçlı bir danışmanlık şeklidir. Bu terapide cinsellikle ilgili düşünceler, inançlar, cinsel faaliyetler üzerine konuşulur. Amaç bu konuda yolunda gitmeyen problemi anlamak, bu problemin nedenlerini beraber keşfetmektir.

Pek çok insan cinsel hayatları hakkında konuşmakta zorluk çeker. Bu yüzden yabancı biriyle bu konuyu tartışmak garip gelebilir. Çoğu cinsel terapist bunun farkındadır ve danışanlarının kendilerini rahat hissetmelerini sağlamaya çalışır. Genellikle, danışanın sağlığı, cinsel geçmişi, cinsel eğitimi hakkında bilgi alınır. Cinsiyetle ilgili inançlar ve danışanların öznel cinsel kaygıları da öğrenilmeye çalışılır. Cinsel terapi seanslarının, danışanlar ve terapistler arasında herhangi bir fiziksel temas veya cinsel aktivite içermediğini bilmek önemlidir. Terapinin herhangi bir yönünden rahatsızlık duyan danışanlar, bu konuyu dile getirmelidir. Rahatsızlığın devam ettiği durumlarda terapisti görmeyi bırakabilirler. Cinsel terapistler genellikle “ev ödevi” verirler. Bunlar danışanların kendi evlerinin mahremiyetinde tamamlamaları beklenen pratik faaliyetlerdir.

Ev ödevleri çeşitleri şunlar olabilir;

  • Deneme: Çiftler, arzularını arttırmak için rol yapma ya da seks oyuncakları kullanma gibi farklı aktiviteler deneyebilirler. Bu oyuncaklar kullanılırken mutlaka hijyene ve kişilerin sağlık durumlarına dikkat edilmelidir.
  • Odağı algılama: Çiftler için bu teknik kaygıyı azaltırken güven ve samimiyet oluşturmak için tasarlanmıştır. Çiftler, cinsel olmayan dokunma ile başlayan, genital dokunma ile devam eden ve genellikle birleşme ile biten üç aşamada ilerler.
  • Eğitim: İnsanlar genellikle büyürken yeterli cinsel eğitim almazlar. Sonuç olarak, anatominin ve vücudun cinsel aktivite sırasında nasıl çalıştığının farkında olmayabilirler. Terapistler, bu konuda bilgi alabilecekleri kitaplar, web içerikleri veya videolar önerebilirler. Ayrıca danışanların vücutları hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir ayna kullanmalarını önerebilirler.

Cinsel terapide danışanlar; çaba göstermeye istekli olurlarsa, cinsel hedeflerine ulaşabilirler ve mutlu bir cinsel yaşam sürdürebilirler.

Cinsel Bozukluklar Nelerdir?

DSM V ‘in içinde yer alan cinsel işlev bozuklukları kadında ve erkekte farklılık göstermektedir. Bu bozukluklar şu şekilde sıralanabilir;

Erkeklerde Cinsel İşlev Bozuklukları:

  • Cinsel İsteksizlik
  • Ereksiyon olamama veya ereksiyon zorluğu ( sertleşme bozukluğu)
  • Erken boşalma sorunu
  • Geç boşalma sorunu
  • Ağrılı cinsel ilişki

Kadınlarda Cinsel İşlev Bozuklukları:

  • Cinsel İsteksizlik
  • Orgazm bozukluğu
  • Vajinismus ve ağrılı cinsel ilişki

Cinsel Terapi Süreci Nasıl İlerler?

Terapist, öncelikle sizin cinsellik konusundaki probleminizi anlamaya ve bir zemine oturtmaya çalışır. Sonrasında buna sebep olabilecek birtakım yanlış düşünce ve inançlar, travmatik yaşantılar gibi konuları değerlendirir. Amaç, yanlış inanç ve bilgiler varsa bunları değiştirmek; korku, kaygı, endişe gibi duyguları olabildiğince gidermektir. Deneyimleriniz hakkında konuşmak, neler olduğunu ve sorunlarınızın nedenlerini daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Her terapi seansı tamamen gizlidir, konuşulanlar terapist ve danışan arasında kalır. Bir cinsel terapi desteğini tek başına alabileceğiniz gibi partnerinizle beraber de alabilirsiniz. Seanslar genellikle 45-50 dakika sürer. Terapistiniz size ve problemlerinize bağlı olarak seans sıklığını düzenler.

Cinselliği Etkileyen Diğer sorunlar

Cinsellik ve cinsel ilişkiyle ilgili endişelerin altında, toplumsal olarak benimsenen yanlış inançlar, cinsellik hakkındaki bilginin yetersizliği, geçmişte yaşanan travmatik deneyimler gibi sebepler yatabilir. Partnerlerin bu konuda birbirleriyle olan iletişimlerindeki yetersizlik de önemli sebeplerden biridir.Bunlar dışında kronik bazı hastalıklar, bazı ilaçların yan etkileri veya yaşlanma gibi faktörler de cinsel işlev bozukluklarının oluşmasına neden olabilmektedir. Cinsel terapi yoluyla endişelerinizi açıkça ifade etmeyi, hem kendi hem de partnerinizin cinsel ihtiyaçlarınızı daha iyi anlamayı öğrenebilirsiniz.  

Uzman Bir Psikolog Desteği Almak

Cinsel işlev bozuklukları, kişinin yaşamını olumsuz anlamda etkileyebilir. Terapi desteği almak, kişinin bu konu hakkındaki korku ve endişelerini yönetmesine ve hayat kalitesini arttırmasına yardımcı olabilir.

Terapi desteği aynı zamanda kişinin kendine ve hayatına yönelik pozitif düşünceler oluşturmasına olanak sağlar. Kendine yönelik yıkıcı düşünceleri yok etmesine bunun yerine pozitif düşünceler geliştirmesine yardımcı olmaktadır.

Bu nedenle psikolojik destek almak, cinsellikle alakalı problemler yaşayan kişiler için önemli bir tedavi yöntemidir. Uzman bir psikolog, kişinin korku ve endişelerinin nedenlerini anlamaya çalışarak, semptomların azalması ve anlaşılması yönünde uygun tedavi yöntemlerini belirlemeyi amaçlar. Siz de bu konuda zorluk yaşıyorsanız, İstanbul Beşiktaş’ta bulunan ve Şişli Terapi Enstitüsü bünyesinde barındırdığımız uzman terapistlerimizden psikolojik destek alabilirsiniz.

Facebook
Threads
LinkedIn
X