Cinsel İsteksizlik ve Kadınlarda Cinsel İsteksizlik
Cinsel isteksizlik çoğu partnerin ve bireyin şikayet ettiği bir durumdur. Kadınların cinsel arzuları doğal olarak yıllar boyunca dalgalanmaktadır. Yüksek ve düşük olarak genellikle bir ilişkinin başlangıcı veya sonu ile veya hamilelik, menopoz veya hastalık gibi büyük yaşam değişiklikleriyle birlikte bu dalgalanmalar görülmektedir.
Kullanılan bazı ilaçlar, stresli yaşam olayları da cinsel isteksizlik durumuna etki etmektedir. Cinsel memnuniyet, kadınların fiziksel ve zihinsel iyilik hallerinde önemli bir rol oynadığından, düşük cinsel dürtüyle ilgili sorunlar, diğer fiziksel veya zihinsel hastalıklarla aynı derecede dikkat ve tedaviyi gerektirir. Cinselliğe olan ilgisizlik uzun süreli olarak devam ediyor ve kişisel ya da partnerler arası sıkıntıya neden oluyorsa, hipoaktif cinsel istek bozukluğu olarak adlandırılan cinsel işlev bozukluğuna sahip olabilirsiniz. Düşük cinsel dürtü veya cinsel ilgi kaybı sizi rahatsız ediyorsa, yaşam tarzınızdaki değişiklikler, farklı cinsel egzersiz ve uygulamalar bu durumun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.
Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Belirtileri
Partnerinizden daha az cinsel arzunuz bulunabilir ve bu farklı arzu durumu ilişkinizde sıkıntılara yol açabilir. Kadınlarda cinsel isteksizlik belirtileri şunlardır;
- Mastürbasyon da dahil olmak üzere herhangi bir cinsel etkinliğe ilgi duymamak
- Asla ya da sadece nadiren cinsel fantezilerin veya düşüncelerin olması
- Cinsel aktivite veya fantezilerin eksikliğinden endişelenmemek
- Cinselliği gereksiz bulmak
Cinsel İsteksizlik Nedenleri
Cinsellik ,cinsel davranışların yanı sıra bedensel değişimler, cinsel bilgi, toplumda cinselliğe bakış, cinsiyet roleri, kişilerarası ilişkiler gibi pek çok konuyu kapsamaktadır. Cinsel istek ise, fiziksel ve duygusal iyilik hali, deneyimler, inançlar, yaşam tarzı ve mevcut ilişkinizin dinamiği de dahil olmak üzere, cinsel dürtüyü etkileyen birçok şeyin karmaşık bir etkileşimine dayanır. Kadınlarda cinsel isteksizlik ve istek kaybının yaygın nedenleri şunlardır;
- Kişilerarası ilişki sorunları: Partnerler arası performans sorunları, ilişkide duygusal memnuniyet eksikliği, çocuğun doğumu ve güvensizlik cinsel isteği azaltabilir.
- Sosyokültürel etkiler: İş stresi , akran baskısı, ailelerin çocuk baskısı ve cinselliğin medya görüntüleri cinsel isteği olumsuz yönde etkileyebilir.
- Düşük testosteron: Testosteron hem erkek hem de kadınlarda cinsel dürtüyü etkiler. Testosteron düzeyleri kadınların 20’li yaşlarının ortalarında zirveye çıkar ve ardından menopoza girene kadar düşüşler görülür.
- Tıbbi problemler : Depresyon gibi psikolojik sorunlar veya bir çok tıbbi durum bir kadının cinsel dürtüsünü hem zihinsel hem de fiziksel olarak etkiler.
- İlaçlar: Bazı antidepresanlar, tansiyon düşürücü gibi ilaçlar cinsel arzuyu mevcut testosteron seviyelerini düşürme veya kan akışını etkileme gibi birçok yönden düşürebilir.
- Yaş: Androjenlerin kan seviyeleri kadınlarda yaşlandıkça sürekli düşer.
Ne Zaman Uzman Psikolog Desteği Almalıyım ve Terapi Süreci Nasıl İlerler?
Cinsellik romantik ilişkilerinizde oldukça önemli bir rol oynar. Doyumlu cinsel yaşam sizin kişisel olarak da iyilik halinizi korumaktadır. Cinsel isteksizliğiniz sonradan gelişmiş ya da yaşam boyu devam eden bir olgu olabilir. Bu durum size ve partnerinize rahatsızlık verdiğinde ve ilişkinizi olumsuz yönde etkilediğinde bir uzman psikolog desteği alma zamanı gelmiştir. Cinsel terapi konusunda uzman ve eğitimli olan psikologlar sizi en iyi şekilde dinleyecek ve sorununuzun üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Cinsel terapi sürecinde bireysel ya da partneriniz ile birlikte yürütülen egzersizler ve farklı cinsel teknikler cinsel yaşamınızı zenginleştirmenize yardımcı olur. Aynı zamanda cinsel işlev bozukluğunuzun altında yatan sebepleri bulmaya ve çözümlemeye çalışan psikologlar ilişkinize farklı bir dinamik getirmenize olanak sağlar. Cinsellik her birey için farklı bir anlama sahiptir. Sizin cinsellikten beklediğiniz ve partnerinizin sizden bekledikleri cinsel yaşamınızı şekillendiren olgulardır.