Vajinismus Nedir ? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus

Vajinismus, vücudun, bazı vajinal giriş türlerinden birisine veya her tür korkusuna karşı otomatik tepkisidir. Vajinismus, kadınların pelvik taban/ vajinal kaslarında kas spazmı içeren bir durumdur.

 Cinsel ilişkiye girmeyi, jinekolojik muayene yaptırmayı ve tampon takmayı acı verici, zor veya imkansız hale getirebilir. Vajinismus cinsel uyarılmayı engellemez, ancak vajinal girişi önleyebilir. Kişinin bunun üzerinde bir kontrolü yoktur. Bu durum bir ilişkide strese neden olabilir. Bu stres durumu partnerler arası ilişkiyi olumsuz etkileyebilir ve doyumlu bir cinsel yaşamı engelleyebilir.  Cinsel Terapi yöntemleri ile vajinismus tedavi edilebilir bir cinsel işlev bozukluğudur. Alanında eğitimli bir uzman psikolog ile cinsel terapi sürecine başlamak sorunlarınızın üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

Vajinismus Nedenleri

Vajinismus için her zaman tek bir sebep yoktur. Bu durum geçmiş cinsel istismar veya travma, geçmiş ağrılı cinsel ilişki ve duygusal faktörlerle ilişkilendirilebilmektedir. Bazı durumlarda, doğrudan bir sebep de bulunamayabilir. Psikolog ile cinsel terapi sürecinde sorununuzun altında yatan sebeplere inmek faydalı olacaktır. Vajinismusun bazı psikolojik ve sosyal nedenleri arasında;

  • Cinsellik ile ilgili eksik, yanlış ve abartılı bilgiler,
  • Cinsel eğitimin yetersizliği,
  • Suçluluk, ayıp, günah duyguları,
  • Çocukluk ve genç kızlık döneminde yaşanan ruhsal ve bedensel cinsel travmalar, tacizler, baskıcı aile ortamı,
  • Cinsiyet ayrımcılığı yapılarak yetiştirilme,
  • İlk cinsel ilişki ile ilgili bilgisiz ve bilinçsiz olmak,
  • Penisin girişi anında ‘’acı çekme’’, ‘’aşırı kanama’’, ‘’vajinanın parçalanması’’ korkuları ve gebe kalma korkusu yer almaktdır.

Vajinismus Türleri

Kadınları farklı yaşlarda etkileyebilecek farklı vajinismus türleri vardır.

  • Birincil 

Bu, acının her zaman mevcut olduğu yaşam boyu süren bir durumdur. Tampon kullanmak ve jinekolojik muayeneye girmek bu tür vajinismusa sahip kadınlar için oldukça zordur. Kadınlar, ilk cinsel ilişki girişimleri sırasında sıklıkla bunu deneyimlerler. Erkek partner ile cinsel birleşme gerçekleşemez vajinal kaslar kendiliğinden kasılır ve girişe izin vermez. Cinsel birleşme girişimi sırasında ağrı, genelleştirilmiş kas spazmları olabilir ve kadın geçici olarak nefes almayı durdurabilir. Vajinal giriş girişimi durdurulduğunda semptomlar tersine çevrilir.

  •  İkincil 

Bir kadının zaten normal cinsel işlev görmesinden sonra bir olay yaşaması sonucu gelişir. Her zaman mevcut olmayan sonradan gelişen bir durumdur. Yaşamın herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir ve daha önce gerçekleşmemiş olabilir. İkincil bir sebebi vardır. Bunlar; genellikle enfeksiyon, menopoz , travmatik bir olay, tıbbi bir durumun gelişimi, ilişki sorunları, tecavüz, cerrahi veya doğum gibi belirli bir olaydan kaynaklanır.

  • Yaygın 

Yaygın vajinismus her hangi bir tetikleyici ile ortaya çıkabilen bir durumdur. Pek çok psikolojik nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkan bu durumun fizyolojik bir nedeni bulunamamıştır.

  • Durumsal 

Sadece belirli durumlarda gerçekleşir. Cinsel birleşme sırasında olabilir ancak jinekolojik muayenelerde veya tampon yerleştirilmesi sırasında belirtiler görülmeyebilir.

Vajinismus Belirtileri

Belirtiler kadınlar arasında farklılık gösterir. Bu belirtiler şunları içerebilir:

  • Ağrılı cinsel ilişki(disparoni),
  • Cinsel birleşmenin zor veya imkansız olması
  • Bilinen bir nedene sahip olan veya olmayan uzun süreli cinsel ağrı
  • Tampon yerleştirme sırasında ağrı
  • Jinekolojik muayene sırasında ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında kas spazmı veya solunum durması

**Yaşanılan ağrı durumu hafif ila şiddetli ve rahatsızlık-yanma hissi arasında değişebilmektedir. Vajinismus, insanların cinsel olarak uyarılmalarını ve cinsel isteği engellemez, ancak cinsel ilişkiden endişe duyulmasını sağlayabilir, böylece cinsel ilişkiden veya vajinal girişten kaçınmaya yol açabilmektedir.

Psikolog Desteği ve Terapi Süreci

Vajinismus altında yatan nedenlere bağlı olarak psikolojik destek ve bir uzman psikolog kontrolü gerektirebilir. Cinsel terapi sürecinde ev ödevleri verilerek ve kişinin yanlış bilişleri düzeltilerek  tedavisi gerçekleşir. Ev ödevleri ve farklı egzersizler ile cinsel terapide psikolog ve terapistler bu cinsel işlev bozukluğu ile başa çıkmaya destek olur. Vajinismusu olan kadınlar, kendi evlerinin mahremiyetinde, vajina etrafındaki kasları kontrol etmeyi ve rahatlamayı öğrenmek için egzersiz yapabilirler. Bu yaklaşıma aşamalı duyarsızlaşma denir. Vajinismus için önerilen egzersizlerden biri Kegel Egzersizidir. Kegel egzersizi vajinal kasları geliştiren istemli olarak kasılmalar ve gevşemeler içeren bir egzersizdir. Öncelikle, Kegel uygulamak için idrar yaparken idrar akışını durdurmak için kullandığınız kasları sıkarak ve gevşeterek egzersiz yapabilirisiniz.  Ancak vajinismusu korku veya endişe ile ilgili olan kadınlar için egzersizlerin yanında ancak cinsel terapi yardımcı olabilmektedir.

Terapi desteği aynı zamanda kişinin kendine ve hayatına yönelik pozitif düşünceler oluşturmasına olanak sağlar. Kendine yönelik yıkıcı düşünceleri yok etmesine bunun yerine pozitif düşünceler geliştirmesine yardımcı olmaktadır.

Facebook
Threads
LinkedIn
X