Online terapi nedir? | Online terapi etkili mi? | İstanbul'da online  çalışan terapistler | 



Online Terapi Nedir?


Akıllı telefonların ve tabletlerin hayatımıza girmesi ile hepimiz birbirimizin yanında fizikken bulunmadan ilişki ve iletişim kurma fırsatı bulabildik. Yaşadıklarımızı paylaşırken her ne kadar uzak olsak da kurulan ilişkiye bağlı olarak deneyimlerimizi ve duygularımızı paylaşabildik. Uzakta bir yakınımızla kurduğumuz ilişkiden farklı terapinin geleneksel yöntemler dışında uygulanabilirliği bu teknolojik araçların kullanımı ile artmıştır. Online Terapi; profesyonel ruh sağlığı hizmet ve desteğinin internet üzerinden sunulduğu, yeni bir yaklaşımdır. E-terapi, teleterapi ve e-danışmanlık olarak da bilinmektedir.şişli terapi enstitüsü online terapi


Nasıl Yapılır?

Geleneksel anlamda Psikoterapi, yüz yüze, göz kontağı kurarak, terapi şartlarının sağlandığı bir odada yürütülen bir süreçtir. Yüz yüze olmak hem danışan hem de terapist için arada kurulan, danışan-terapist terapötik bağının oluşması için önemlidir. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı fiziksel ortamda bir araya gelmek ile ilgili zorluklar oluşabilir. Bu tür durumlarda yüz yüze sağlanan şartlar bilgisayar ortamında da sağlanabilir ve terapi süreci bu şekilde de sürdürülebilir.

Skype ve Zoom gibi video konferans ve konuşma servisleri üzerinden online terapi süreci yürütülebilir. Karşılıklı belirlenen randevu saatinde psikoloğun ve danışanın dikkat dağıtıcı uyaranlardan (telefon, kalabalık ortam. vb.) uzak kalarak, birbirini duyabileceği ve göz kontağı kurabileceği bir biçimde terapinin gereklerini yerine getirerek bilgisayar ortamında görüşme (seans) yapabilir. Bu seanslardan danışanın edineceği kazanım da yüz yüze yapılan seanslardan farksız olacaktır. 


Kimler Tercih Edebilir?

Online terapi yönteminin tercih edilmesinin çok çeşitli sebepleri bulunuyor. Online terapiyi yüz yüze terapiden ayıran en temel özelliği; zaman, mekan ve terapi ortamının çok esnek seçenekli olması kabul ediliyor.

  • Dünyada içinde bulunduğumuz Covid-19 önlemleri kapsamında karantinada olan veya evden terapi almak isteyen bireyler,
  • Ülke dışında olan, dil bariyeri sebebiyle o ülkede değil kendi ülkesinde terapi almak isteyen fakat fiziksel koşullar sebebiyle bunu yapamayan bireyler,
  • Şehir dışında yaşayan, lojistik problemi olan bireyler,
  • Fizyolojik sebeplerden (engelli olmak, yatan hasta olmak v.b.) dolayı lojistik problemi yaşayan bireyler,
  • Acil durumlarda kolay ulaşım sağlamak isteyen bireyler,
  • Psikososyal sebeplerden (depresif belirtiler sebebiyle evden çıkmak istememek, terapi sürecinin gizli kalmasını istemek, varsa bebeğini yalnız bırakamamak vb.) dolayı lojistik problemi yaşayan bireyler,
  • Zamansızlıktan dolayı (uzun çalışma saatleri, yoğun tempo vb.) terapiye vakit ayıramayan bireyler Online Terapi (Online Psikoterapi) sürecini rahatlıkla tercih edebilir.


Online Terapinin Etkililiği

Geleneksel terapinin etik çerçevesinde yer alan kurallara bağlı olarak gerçekleştirilen online terapi seanslarının hastalıkların iyileştirilmesinde geçerli bir seçenek olup olmadığı kimi görüşlerce tartışılmaktadır. Fakat, yapılan birçok bilimsel çalışma online terapinin geçerliliğine dair anlamlı veriler sunmakta ve bu şekilde yürütülen seanslardan son derece etkili sonuçlar elde edildiğini göstermektedir. Aynı zamanda araştırmalar online ortamın danışan ve terapist içinde güçlü ve destekleyici bir ilişki kurmaya karşı bir engel olmadığını ortaya koymakta ve birebir seanslar kadar etkili olduğunu söylemektedir. Teknolojinin gelişimi ile artış gösteren mesafeden iletişim ile gerçekleşen terapilerin, geçmişine Sigmund Freud öncülük eder. Freud danışanlarıyla iletişim kurmak için mektup yöntemini kullanmıştır.online-terapi


İnsanlar Neden Online Terapiyi Tercih Ediyor?


Online terapi herkes için ulaşılabilirdir.

Geleneksel yöntemlerin aksine online psikolojik desteğe dilediğiniz zaman ve yerden ulaşabilirsiniz. Özellikle şehir merkezine uzak bölgelerde yaşayan, fiziksel engeli olan ya da çeşitli nedenlerle evden ayrılmaları mümkün olmayan kişiler için online psikolojik destek son derece ulaşılabilir ve kolay bir çözüm sunar. Günümüzde kullanımı kolay online terapi platformları sayesinde teknik bilgiye gerek kalmadan, rahatlıkla ihtiyaç duyduğunuz desteğe ulaşabilirsiniz.


Herkes için rahat ve hızlıdır.

Online terapinin günümüzde bu kadar popüler olmasının başlıca nedenlerinden biri de rahat ve hızlı olmasıdır. Kendinizi kötü hissettiğinizde ve konuşacak birine ihtiyaç duyduğunuzda psikoloğunuzla bir sonraki randevunuza kadar günler hatta haftalar beklemenize gerek olmaz. Birçok kişi için evlerinin ya da ofislerinin rahatlığında, alışık oldukları ortamda uzmanlarıyla iletişime geçebiliyor olmak psikoterapi seanslarının önündeki en büyük bariyerlerden birini de ortadan kaldırır. Kendinizi güvende hissettiğiniz yerde, sıra beklemeden, birilerinin sizi görüp görmediğini düşünmeden psikoloğunuzla görüşebilirsiniz.


Online terapi ile çevre baskısını düşünmenize gerek kalmaz.

Kültürel baskılar nedeniyle psikolojik destek alamayan, bir psikolog ile görüştüğünü ailesinin ya da çevresinin bilmesinden çekinen kişiler için de etkili bir çözüm sunar. Bekleme odalarında görülme ya da bir kliniğe gideceğiniz sırada tanıdık biriyle karşılaşma endişesi olmadan, kendinizi güvende hissettiğiniz ortamda uzmanınızla görüşebilirsiniz.


Online terapide isminizi vermenize gerek yoktur.

Online terapide güven duymada sorun yaşıyorsanız ilk temasta isminizi vermeden, anonim olarak uzmanınızla görüşebilirsiniz. Özellikle yaşamlarında travmatik deneyimler yaşamış birçok kişi için anonim kalmak yargılanma endişesi olmadan, çok daha dürüst ve açık bir iletişim kurabilmelerine, kendilerini çekinmeden ifade edebilmelerine olanak sağlar.

Şişli Terapi Enstitüsü Online Terapi

Online Terapinin Eksileri Nelerdir?

Kriz durumlarında cevap eksikliği: Terapistler danışandan uzak olduğu için, bir kriz olduğunda hızlı ve etkili bir şekilde yanıt vermekte zorlanabilirler. Bir danışan intihar düşüncesi yaşıyorsa veya kişisel bir trajedi yaşadıysa, terapistin doğrudan yardım sağlaması zor olabilir. Böyle bir durumda bir bir sağlık kuruluşuna mutlaka başvurmak gerekir.


Ciddi psikolojik hastalıklar için uygun değildir: Online terapi çoğu durumlar için yararlı olabilir ama yakın ve doğrudan tedavi veya yüz yüze müdahale gerektiren kişiler için uygun değildir. Örneğin ciddi bağımlılığı olan bireyler ile yüz yüze çalışmak daha etkili olacaktır. Online terapinin kapsamı sınırlı olabilir, bu nedenle genellikle daha karmaşık durumlarda etkili değildir.


Online Terapi İşe Yarar mı?

Bazı danışanlar online terapinin verimli ve işe yarar bir süreç olup olmayacağıyla ilgili birtakım soru işaretleri taşıyabilmektedir. Henüz deneyimlenmemiş bir durum karşısında böyle endişelere sahip olmak gayet doğaldır. Fakat online terapinin yukarıda sayılan katkıları ve bunların bilimsel araştırmalarla kanıtlandığı düşünüldüğünde; teknolojinin imkanlarıyla değişen ve kolaylaşan günümüz koşulları çerçevesinde, online terapinin de önemli ve etkili terapi yöntemleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Özellikle şu an içerisinde bulunduğumuz pandemi koşulları dikkate alındığında online terapi oldukça avantajlı bir yöntem olarak değerlendirilebilir.


Eğer siz de okuduğunuz satırlarda kendi hayatınıza ait parçalar buluyorsanız, psikolojik destek almaya ihtiyaç duyuyor fakat bu sebeplerden dolayı bizzat katılarak yürüteceğiniz bir terapi sürecine başlamakta zorlanıyorsanız, online terapi sürecini tercih edebilirsiniz. Fiziksel, sosyal veya psikolojik etkenlerin size engel olmasına izin vermeyin. İstanbul Beşiktaş merkezli Şişli Terapi Enstitüsü olarak yüz yüze terapilerin yanı sıra online çalışabileceğiniz uzmanlarımıza sizleri yönlendirebilmemiz için bize 0552 347 00 20 telefondan bize başvuruda bulunabilirsiniz.