Erken Çocukluk Döneminde Oyun

Erken Çocukluk Döneminde Oyun

Erken Çocukluk Döneminde Oyun | Oyunun Tanımı | Oyunun Önemi | 

Erken Çocukluk Döneminde Oyun 

Oyun yaşamın hemen her döneminde, özellikle erken çocukluk döneminde farklı bir öneme sahiptir. Her yaş grubundaki bireylerin, oynamaktan ya da izleyicisi olmaktan keyif aldığı oyun türleri vardır. Erken çocukluk döneminde çocukların daha çok oyunda etkin rol almaktan hoşlandığı ve her deneyimlerini oyuna dönüştürmek istedikleri bilinmektedir. Ancak bu dönemde oyunu diğer dönemlerden farklı kılan, çocukların oyunu yaşamı anlama ve anlamlandırma açısından bir araç olarak kullanmalarıdır.

Oyunun Tanımı 

Bu çocuklar oynuyor mu? Uğraşıyor mu? Oyun ve uğraş arasında ne fark vardır? Çocuklar oyun oynamalı mı? Oyuncak olmalı mı? Oyun doğal mı? Çocuklar oyun oynamayı öğrenebilir mi? Bu soruların cevapları önemlidir. Bu sorular oyun kelimesinin anlamını bulmaya yardım eder. Yetişkinler için oyun, pratik uğraşları bittiği zaman yaptıkları bir şeydir. Oyun bir rahatlama biçimidir. Çocuklar için oyun, tüm gün yaptıkları bir şeydir. Oyun yaşamdır ve yaşam oyundur. Çocuklar için oyun, öğrenme ve uğraş arasında farklılık yoktur. Çocuklar doğuştan oyuncudur. Oyun oynamaktan zevk alır ve her zaman oyun oynayabilirler. Onlar için oyun; doğal, kendiliğinden olan, zevk alınan, sonunda  ne olduğuna değil anlamına odaklanmadır. “Oyun” kelimesi bazen yanıltıcıdır, ciddi olmayan, boş zaman etkinlikleri “zaman öldürme” olarak da düşünülür. Oyun ebeveynlerin çocuklarına gösterebilecekleri somut bir ürün olmadığı gibi, öğretmen güdümlü de değildir. Oyun bir etkinlik, bir harekettir. Bir ürünle sonuçlanması da gerekli değildir. Oyuna tek bir çocuk veya bir grup çocuk da katılabilir. Oyuncaklarla inşa edilebilir veya çocuğun hayal gücünden başka hiçbir şey yoktur. Bir oyun birkaç dakikada sonlanabilir veya günlerce devam edebilir. Oyun, çocuğun bireyselliğini ifade eder. Bilişsel, dil, fiziksel/hareket, sosyal, duygusal ve motor gelişimin merkezinde yer alır. Genel bir tanımla oyun; rahatlama, fazla enerjinin atılması, uygulama yapma, isteklerin yerine getirilmesi, zevk alma ve bir öğrenme şeklidir. İnsan davranışlarının bütünü dikkate alındığında çocukların oynadıkları oyunların çoğunlukla yaşam deneyimlerinden oluştuğu görülmektedir. Belki oyun, insanın tüm işlevlerinin bir denge ve bileşimi olarak tanımlanmalıdır. Belki de oyunu içinde bulunduğumuz şu andaki koşul ve gelecekte bizi bekleyen koşulları öngörebilme deneyimleri olarak tanımlamalıyız. Tanımı ne olursa olsun oyun her zaman çocuğun vazgeçilmezleri arasında yer alır.

Oyunun Önemi 

Oyun çocukların kendi deneyimlerinden yararlanarak dünyayı anlamalarını sağlar ve gelişimlerinin, büyümelerinin ve öğrenmelerinin her evresini önemli şekilde etkiler. Oyun oynarken çocuklar kendileri için bir şeyler yapma, kontrol sağlayabilme, becerilerini test edip kullanabilme ve kendilerine güvenebilme gücünü kazanırlar. Oyunun oynandığı çevre ve koşullarda çocukların yeterlilik hissi geliştirebilmeleri açısından önemlidir.

Oyun Terapisi

Oyun çocuk psikoterapisinin de en önemli aracıdır. Çocuk psikologları 'oyun' üzerinden çocuğun içsel nesneleri ile ilgili bilgi edinir. Yine oyun üzerinden bu nesnelerle olan ilişkileri yeniden düzenlemeye çalışır. Çocuğun oyuncaklarla ve oyunla kurduğu ilişki gözlemlendiğinde çocuğun içsel dünyasında yaşadığı ancak ifade edemediği pek çok konu daha görünür hale gelir. Şişli Terapi Enstitüsü olarak, çocuklarla çalışan uzmanlarımızın Oyun Terapisi ile ilgili eğitimleri bulunmakta. Çocuğunuzun belirgin bir davranış problemi olduğunu düşünüyorsanız ya da bir uyum sorunu gözlemliyorsanız bir çocuk terapisti ile görüşmeniz faydalı olabilir. Erken dönemde yapılan müdahaleler oldukça önemlidir. Çocuk içsel bir sorun yaşadığında bu ilerleyen dönemlerde farklı alanlarda yayılmış olarak ortaya çıkabilir, çocuğun yetişkinlik dönemini önemli ölçüde zedelenmesine sebebiyet verebilir. Erken dönem müdahaleler çocuğun yaşadığı sıkıntılı durumun üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.  

Powered by Froala Editor

Paylaş