İş Stresi ve Baş Etme Yolları
İş Stresi Nedir? Uzun Süreli Etkileri Nelerdir? İş Stresi Belirtileri Nelerdir? İş Stresi ile Baş Etmek İçin Neler Yapılmalıdır?İş stresi bireyin baş etme yöntemlerini zorlayan dış etkenlere karşı verdiği tepki olarak tanımlanabilir. İş saatleri, fazla iş yükü, fiziksel tehlike, işveren baskısı ve işsiz kalma kaygısı gibi birçok neden bireyler üzerinde endişeye ve strese yol açar. Stres belli bir düzeyde kişiyi motive eder ve gelen tehlikelere karşı önlem almasını sağlar. Fakat aşırı düzeyde olduğunda kişide tükenmişlik sendromu, depresif düşünceler, kaygı bozukluğu gibi psikolojik yıpranmaların yanında fiziksel yıpranmalara da sebep olur.İş yerinde yaşanan stres mutlaka çalışma koşulları ile ilgilidir. Bu çalışma arkadaşlarının baskısı veya uyum sağlayamaması, uzun çalışma saatleri, vardiyalı sistem, bireyin üzerindeki fazla sorumluluk gibi etkenler olabilir.
Uzun süreli iş stresinin kişiler üstünleri etkilerini şöyle sıralayabiliriz,
Yoğun iş stresi zamanla bireyi işteki performansının düşmesine ve hata yapmasına neden olur, yaptığı işler hatalı çıkan birey başarısızlık hissine kapılır bu da bireyin kendine olan güvenini yitirmesini sağlar. Stresi günlük hayatına yansıtma ile uyku problemleri oluşmaya başlar ve uykusuzluk belli sağlık problemlerini beraberinde getirir.Psikolojik ve fiziksel olarak işine odaklanmasını zorlaştırır ve iş kazalarında artış görülür. Stresle birlikte iş arkadaşlarına tahammülsüzlük ve ilişkilerin bozulması görülür, bu durum dayanışmada azalmaya, iş veriminde düşüşe, tartışmaların artmasına sebep olur.
İş Yerinde Stres Belirtileri
- Rekabete karşı koymayı becerememe
- Kendine güvensizlik “Benim fikirlerim” budur diyememe
- Karışık durumlarda başarısızlık, panik
- İş stresi iş yerindeki sorunlara aşırı duygusal tepki gösterme
- Başarılı olmayı başaramama
- Karar verme sürecinde yetersiz kalma
- Dayanışma eksikliği
- Katılımcılığın azalması
- İş kazalarının artması
- İş performansının düşüklüğü
- İşe devamsızlığın artması
- Kalite kontrolünde hataların artması
- Hatalara karşı vurdumduymaz davranma
- Alkol sigara kullanım artması
- Sağlık sorunlarının artması
İş Stresi ile Baş Etme Yolları
- Düzenli beslenmek ve spor yapmak size kendinizi iyi hissettirecektir. Sorunlar ile baş etmede sizi güçlü yapar.
- İşe gittiğiniz akşamlar 7-8 saat uyuyacağınızı hesaplayıp ona göre uyuyun. Sağlıklı ve kaliteli uyku kendinizi dinç hissetmenizi sağlar ve konsantrasyonunuzu artırır.
- İşe başlamanız gereken saatten erken gidin. Yapılacak günlük işlerin gözden geçirilmesi ya da yoğunluk yaşayacağınız ortamda bir süre dinginlik yaşamak motivasyonu artıracaktır.
- İş stresi uzaklaşma beklentisi ile düzenli alkol kullanımı, uyku ritmini bozar ve güne başlamayı zorlaştırır. Bu durum alkol bağımlılığı için risk oluşturur. Aynı şekilde strese bağlı uyku sorunları ya da kaygı için, profesyonel yardım almaksızın kullanılan ilaçlar; gün içinde kaygının artışı ve verimin düşmesine neden olabilir.
- İşte hoşlanmadığınız ve zorla yaptığınız görevlere öncelik vermeniz günün geri kalanında daha az gergin ve rahat olmanızı sağlayabilir.
- İş arkadaşları ile ortak bir paydada buluşmak önemlidir. Gerginliğiniz ve stres düzeyinizi azaltır.
- İşte yapılan hataları olumlu olarak düşünmelisiniz aynı işi bir sonraki yaptığımızda ne yapmamamız gerektiğini biliriz.
Powered by Froala Editor