Empati Nedir?

Empati Nedir?

Empati Nedir? | Duygusal Empati | Bilişsel Empati | Şefkatli Empati | Duygusal Düzenleme |

Psikolog ve terapistlere göre empati, bir başkasının düşüncelerini, duygularını ve durumunu kendi bakış açısından değil karşısındakinin bakış açısından anlama deneyimidir. İnsanların daha şefkatli davranmaları için zorlanmak yerine, içeriden gelen pro-sosyal ve yardımcı davranışları kolaylaştırır. En basit şekilde, diğer insanların duygu ve düşüncelerinin farkındalığıdır. Bu duygusal zekanın kilit unsurlarından biridir; kişinin kendisi ve diğerleri arasındaki bağlantıdır. Birileri için onların “duygularını anlamak” olarak düşünülebilen sempatiden farklılık gösterir. Bunun yerine, bu kişiyle hayal gücünü kullanarak onun duygularını ‘hissetmektir'Aynı zamanda başkalarının duygularını paylaşma ve hissetme yeteneğidir ve üç kategoriye ayrılır;

1. Duygusal Empati

Başkalarının duygularını paylaşma yeteneğidir. Duygusal empati konusunda yüksek puan alan insanlar, örneğin korkunç bir film izlerken güçlü bir tepki gösterenlerdir. Başkalarını korkmuş veya acı içinde görürken kendilerini korkmuş hissediyor veya başkalarının acısını güçlü bir şekilde hissediyorlar. Başkalarıyla duygusal bağ kurmanıza yardımcı olur.

2. Bilişsel Empati

Başkalarının duygularını anlama yeteneğidir. Buna iyi bir örnek olarak, danışanın duygularını rasyonel bir şekilde anlayan, ancak danışanın duygularını tepkisel anlamda paylaşmayan psikolog ve terapistler...

3. Şefkatli Empati

Basitçe başkalarını anlama ve duygularını paylaşmanın ötesine geçer; aslında elimizden geldiğince yardım etmek için harekete geçmek için bizi harekete geçirir. Aynı zamanda empatik kaygı olarak da bilinir.

Duygusal Düzenleme

Empati Nedir? | Şişli Terapi Enstitüsü | Beşiktaş | Psikolog Ek olarak bu, kişinin duygularını düzenleme yeteneği anlamına gelir. Örneğin, cerrahların bir hasta üzerinde çalışırken duygularını kontrol etmeleri gerekir. Bu üç empati dalının birlikte nasıl çalıştığını görmek için, bir arkadaşın yakın zamanda yakın bir aile üyesini kaybettiğini düşünün. Doğal tepkiniz sempati, üzücü veya üzüntü olabilir. Sempati sizi başsağlığı dile getirmek veya bir kart göndermek için harekete geçirebilir - ve arkadaşınız bu eylemleri takdir edebilir. Ek olarak bu, kişinin duygularını düzenleme yeteneği anlamına gelir. Örneğin, cerrahların bir hasta üzerinde çalışırken duygularını kontrol etmeleri gerekir. Bu üç empati dalının birlikte nasıl çalıştığını görmek için, bir arkadaşın yakın zamanda yakın bir aile üyesini kaybettiğini düşünün. Doğal tepkiniz sempati, üzücü veya üzüntü olabilir. Sempati sizi başsağlığı dile getirmek veya bir kart göndermek için harekete geçirebilir - ve arkadaşınız bu eylemleri takdir edebilir. Fakat empati göstermek daha fazla zaman ve emek gerektirir. Bu da kişinin neler yaşadığını hayal etmeyi barındırır. Kimi kaybettiler? Bu kişiye ne kadar yakındılar? Acı ve kayıp duygularının yanı sıra, yaşamları şimdi nasıl değişecek? Duygusal empati göstermek, yalnızca arkadaşınızın duygularını anlamanıza değil, bir şekilde paylaşmanıza da yardımcı olacaktır. Derin üzüntü ve duygusal acı hissini bilen bir şeyle bağlantı kurmaya çalışıyorsunuz. "Yakınını kaybettiğinde nasıl hissettiğini hatırlayabilir veya bu deneyimi yaşamamış olsaydın  nasıl hissedeceğini hayal edebilirsin." Şefkatli empati bizi harekete geçirir. Bir yemek verebilirsiniz, böylece arkadaşınızın yemek pişirmek için endişelenmesine gerek kalmaz. Gerekli telefon görüşmeleri yapmanıza ya da evin etrafında bazı işleri yapmanıza yardımcı olabilirsiniz. Belki onların şirketlerini korumalarına yardımcı olmak için gidebilirsiniz veya yalnız olmaları gerekiyorsa, çocukları toplayıp bir süre onlara bakabilirsiniz. Bu empatinin nasıl çalıştığına sadece bir örnektir, ancak her gün bu özelliği geliştirmek için yeni fırsatlar getirecektir. Aslında, başka biriyle paylaştığınız her etkileşim, olayları farklı bir bakış açısıyla görme, duygularını paylaşma ve yardım etme şansıdır.

Neden Empatiye İhtiyacımız Var? 

Empati Nedir? | Şişli Terapi Enstitüsü | Beşiktaş | Psikolog  Empati önemlidir, çünkü başkalarının nasıl hissettiğini anlamamıza yardımcı olur. Böylece duruma uygun şekilde cevap verebiliriz. Tipik olarak sosyal davranışla ilişkilendirilir ve daha fazla empatinin daha fazla yardımcı davranışa yol açtığını gösteren çok sayıda araştırma vardır. Duyulmuş ve anlaşılmış hissetmek insani bir ihtiyaçtır. Herkesin anlaşılmış hissetmeye ihtiyacı var. Psikolog ve terapistlere göre empati duygularımızla iletişim kurmamıza yardımcı olur ve kendimiz ve başkaları için duygusal bir anlayış kazandırır. Anlaşıldığını hissetmek yalnızca temel bir insan ihtiyacı değil, aynı zamanda birbirimize nasıl bağlandığımız, yardım ettiğimiz ve desteklediğimizle de alakalıdır. Acı çeken birini tanımazsak, onları nasıl destekleyebiliriz? Kendi duygularımızla kabul edemez ve empati kuramazsak, etrafımızdaki insanlara sunmak zordur.  İnsani ihtiyacımız olan empatiyi karşımızdakilerden alamadığımızda kendimizi yalnız, anlaşılamaz hissederiz. Psikolog veya terapistler bunun üzerine eğitim almış ve empati yetenekleri yüksek kişilerdir. Gündelik hayatta ve gündelik ilişkilerde karşılanamayan empati ihtiyacı, bir psikolog veya terapist ile karşılanabilir. Bu sayede terapide psikolog veya terapist aracılığı ile kendinizi daha anlaşılabilir ve yalnızlıktan kurtulmuş hissedebilirsiniz. Siz sorunlarınızı ve yaşadığınız duygularınızı anlatırken karşınızda sizi tamamen anlamaya yönelik dinleyen bir psikolog veya terapist kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Powered by Froala Editor

Paylaş