Agorafobi

Agorafobi

Agorafobi nedir? Agorafobi İle Panik Panik Atak Arasındaki İlişki Nedir? Belirtileri Nelerdir? Terapi Süreci Nasıl işler? Kullanılan Terapi Ekolleri Nelerdir?agorafobi panik atak psikolog terapiAgorafobi ise kelime anlamı olarak alan korkusu anlamına gelmektedir. Birey; evi terk etmekten, kamuya açık yerlerde bulunmaktan, alışveriş merkezlerine veya dükkanlara girmekten, sinemalarda veya dar ve kapalı odalarda bulunmaktan, kalabalık içerisinde, ya da trenle, otobüsle veya uçakla seyahat etmekten korkar. Bu korku; kişide bir alana sıkışmış hissi yaratır.Agorafobi, bireyin utanılacak bir duruma düşecekmiş gibi düşündüğü, panikleyip bulunduğu ortamdan çıkamayıp, kaçamayacakmış gibi hissettiği bir anksiyete bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Kontrolü kaybedecekmiş gibi, kalp krizi geçirecek hatta ölecekmiş gibi düşüncelere sebep olmaktadır. Bu hale vardığında da kimsenin kendisine yardım edemeyeceğini düşünmektedir. Kişi bu düşünceyle beraber ya evden dahi çıkmak istememekte ya da yanında tanıdığı ve güvendiği birinin varlığını istemektedir.Birçok birey bir veya daha fazla panik atak geçirdikten sonra agorafobi geliştirir. Bu ataklar, bireyin daha fazla atak geçirmekten korkmalarına neden olur. Bu nedenle birey atağın meydana geldiği durumlardan kaçınmaya başlar. Ancak bu korku bir süre sonra  kişinin kontrol edemediği bir hal alır ve kişinin tüm hayatını etkilemeye başlar.

Agorafobi Belirtileri Nelerdir?

  • Uzun süre evlerinden ayrı kalmaktan korkarlar.
  • Herhangi bir sosyal ortama yalnız gidemezler, genelde yanında tanıdığı ve güvendiği birini bulundurmak ister.
  • Kalabalık bir ortamda kontrollerini kaybedeceklerini, panik atak veya kalp krizi geçireceklerini hatta öleceklerini düşünürler.
  • Araba veya asansör gibi alan olarak dar ve kaçması zor yerlerde bulunmak istemezler ve aşırı tepkiler verirler.
  • Toplu taşıma kullanmaktan kaçınırlar.
  • Fiziksel belirti olarak göğüs ağrısı, baş dönmesi ve nefes darlığı görülmektedir.
  • Yoğun bir şekilde ölüm korkusu hissederler.
  • Birey korku, kaygı veya kaçma isteği nedeniyle sosyal yaşamında, işinde veya hayatının diğer alanlarında ciddi sorunlar yaşar.
  • Bireyin korkusu veya endişesi, durumun tehlikesiyle orantılı değildir.
  • Bu belirtiler bireyde altı ay veya altı aydan uzun sürer.

Terapi Süreci

Psikoterapi, kaygı semptomlarını azaltmak için bir psikolog ile görüşmeyi içerir. Bireyin korkuları veya korkularının artmasına sebep olan düşünce ve davranışlar hakkında konuşmak, farkındalık yaratmak ve değiştirmek gibi katkı sağlar.

Bilişsel Davranışçı Terapi (CBT)

 Agorafobi geliştiren bireyler için kullanılan en yaygın psikoterapidir. Bilişsel Davranışçı Terapi, agorafobi ile ilişkili çarpık hisleri ve görüşleri anlamanıza yardımcı olur. Ayrıca, çarpık düşünceleri sağlıklı düşüncelerle değiştirerek stresli durumlarda nasıl stresi kontrol altına alacağını öğretir ve bireyin hayatındaki kontrol duygusunu yeniden kazanmasını sağlar.

Maruz Bırakma

 Maruz bırakma, bireyin korkularının üstüne gitmesine ve bu korkuları aşmasına yardım eder. Bu tür bir terapide, bireyin korktuğu durum ya da yerlere adım adım, kontrollü bir şekilde maruz bırakma uygulanır. Bu korku zamanla azalır ve bireyin günlük işlevlerini bozan durumlar ortadan kalkar.

Psikodinamik Terapi

 Bu psikoterapi ekolü bireyin korkularının altındaki nedenleri bulur ve bireye farkındalık kazandırır. Terapide birey ile çalışılan konular korkunun dinamiğidir. 

Powered by Froala Editor

Paylaş